Ai trecut vreodata printr-o perioada saraca in flirturi si intalniri?
Nu din cauza faptului ca ai fi devenit mai putin atractiv(a) sau ti-ai fi pierdut siguranta si increderea in tine, dar …pur si simplu te-ai oprit din a mai cauta asta.
Nu ai mai incercat sa cunosti oameni noi.
Te-ai concentrat doar pe ce era in fata ta si in imediata apropiere: munca ta, prietenii, calatoriile, hobby-urile si pasiunile tale.
Si faceai foarte bine aceste lucruri. Si te bucurai de ele, iti creau placere. Si mai era si usor sa le faci, pe deasupra.
Si apoi, ti-ai luat un pic ochii de la aceste lucruri, ai ridicat capul si ti-ai dat seama ca au trecut cativa ani de cand ai avut o relatie de iubire profunda si satisfacatoare.
Daca acest scenariu iti este familiar, nu e o crima si nici vreo raritate.
Totusi, sa nu intreprinzi nicio actiune pentru viata ta sentimentala nu te va aduce mai aproape de visul de a gasi o relatie sanatoasa, fericita si de durata.
Vorbeam zilele trecute la telefon cu o prietena de 34 de ani. Cazul ei este reprezentativ pentru ceea ce se intampla cu multi oameni in zilele noastre.
Sa zicem ca o cheama Ana.
Ana isi doreste foarte mult un sot si copil, dar are foarte putina experienta in intalniri si relatii, pentru varsta pe care o are.
Daca ne uitam la viata ei, e usor sa ne dam seama de ce.
Lucreaza din greu toata ziua, incercand sa faca fata termenelor limita, presiunilor si tensiunilor uneori inevitabile dintre colegi; apoi ajunge acasa si se uita la televizor sau citeste ceva(de multe ori, tot rapoarte).
Si cam atat. Astea sunt coordonatele vietii ei de zi cu zi.
Cand o intreb de ce nu are o viata sociala mai activa, se fastaceste un pic si imi raspunde ca nu stie…si ca probabil pentru ca ii este bine asa, caldut si confortabil.
Ana are 100% dreptate. Se simte confortabil asa. Si, ca rezultat, a avut un singur iubit pana la varsta de 34 de ani.
Cu cat isi petrece mai mult timp singura, fara sa se implice in vreo relatie, cu atat mai adanc se complace in aceasta situatie. Se simte tot mai confortabil, creste obisnuinta.
Si, cu cat se simte mai confortabil, cu atat mai mult creste frica si rezistenta de a iesi din zona de confort si de a schimba ceva in viata ei.
Fara divergente de opinii, fara batai de cap…e chiar bine sa fii singur, nu?
E constienta ca EL n-o s-o abordeze la birou si nici nu-i va bate la usa dormitorului in toiul unei nopti fierbinti de vara…
E constienta ca, pentru a-si putea atinge scopul, acela de a gasi conexiune intima, iubire, pasiune si familie, trebuie sa inceapa sa cunoasca mai multi barbati.
Si totusi, nu face asta. Ce ii sta in cale? Frica
Pentru ca Ana are atat de putina experienta cu barbatii(dar si cu femeile), ii este teama ca n-o sa se priceapa sa fie sociabila, „de gasca”, interesanta sau atractiva.
Acesta este rezultatul anilor in care s-a tinut la distanta de viata sociala si de acest joc al socializarii atat de important pentru fiecare dintre noi.
Asa ca, atunci cand Ana se uita la viata ei, pe care si-o petrece in cea mai mare parte a timpului de una singura, gandul de a fi inconjurata de alti oameni, e cu adevarat intimidant.
Nu o condamn nicio secunda. Poate fi intimidant. Si nu e nimic ciudat sau anormal ca simte ceea ce simte. Am trecut prin asta, marea majoritate dintre noi.
Cand, din diverse motive(socuri emotionale, dezamagiri, traume) te izolezi prea multa vreme de ceilalti in incercarea de a te gasi pe tine si a-ti armoniza viata, lucrurile pot lua o intorsatura nu tocmai placuta.
Am invatat din experienta ca te descoperi pe tine si te echilibrezi cel mai bine tot printre oameni.
Te nasti si renasti prin interactiunea cu alti oameni, te implinesti prin oameni, te desavarsesti prin oameni.
Asa ca fii prudent(a): data viitoare cand treci printr-o perioada gri(spre neagra), sa nu stai in ea mai mult decat e necesar.
Granita e foarte subtire, obisnuinta intervine repede in astfel de cazuri, asa ca nu-ti pierde vigilenta.
Nu te izola de lume, iti va fi mai rau: te vei pricopsi cu inca o problema de rezolvat.
Dar sa revenim la Ana. Cum spuneam, e normal sa se simta intimidata si sa-i fie teama.
Dar sa ne intelegem: este arhitectul propriei situatii. Ea s-a urcat in varful unui turn si se intreaba de ce nu se catara nimeni pana la ea sa-i tina companie.
Solitudinea, este de departe, cea mai proasta strategie daca vrei sa te indragostesti!
Stii, in vreme ce Ana e o fiinta grozava, strategia aleasa de ea, pentru a-si gasi iubirea, e GROAZNICA.
In discutia noastra mi-a impartasit ceva interesant: s-a simtit foarte confortabil cand a mers la un magazin de telefonie mobila si, acolo, 3 barbati imbracati in rosu au abordat-o pentru a o asista in legatura cu intrebarile legate de un Iphone.
I-a placut asta mult mai mult decat atunci cand a fost la o petrecere mare cu vreo 40 de barbati singuri, de varsta ei, in aceeasi incapere.
Motivul pentru care a preferat asistenta tehnica dintr-un magazin in detrimentul a cativa zeci de barbati singuri?
Nimeni de la acea petrecere nu a venit sa vorbeasca cu ea. Pe de alta parte, ea a rezistat la petrecere doar 10 minute…atat i-a acordat inainte sa-si ia talpasita.
I-am spus Anei ca face lucrurile pe dos. La o petrecere unde poate multi oameni se cunosc intre ei, ea trebuie sa fie ca acei angajati de la compania de telefonie mobila.
Oamenii nu o vor invita intotdeauna in conversatiile lor cand ei deja se cunosc intre ei. Dar vor fi receptivi daca ea isi face aparitia si se prezinta cu prietenie.
Anei insa ii vine greu sa creada asta. Isi imagineaza un scenariu in care ea spune „buna” si toti ceilalti ii intorc spatele si pleaca, sau o lume fictiva in care oameni rai te insulta doar pentru ca esti nou in incapere si iti faci simtita prezenta.
Acestea sunt frici foarte vechi, nascute probabil in scoala primara din cauza cruzimii unor copii nestiutori. Insa ele nu mai sunt valabile acum. Si ea trebuie sa inceteze sa traiasca ca si cum aceste spaime ar avea un temei real in lumea in care traieste acum.
Ironia este ca, daca Ana se simte foarte confortabil in conduita ei actuala, singura cale pentru a reusi sa-si gaseasca pe cineva este sa inceapa sa se simta un pic mai inconfortabil.
Exact confortul este cel care ii cauzeza probleme si motivul principal pentru care are o experienta atat de redusa in relatii la varsta de 34 de ani.
Deci, incepand de acum, Ana trebuie sa:
- intalneasca/ cunoasca mai multi oameni(fete sau baieti)
- sa flirteze mai mult
- sa iasa in oras 2 sau 3 seri pe saptamana
- sa mearga la o intalnire macar o data pe saptamana
Credeti ca ar ajuta-o mai mult decat sa-si petreaca fiecare seara cu o carte?
Sunt sigura ca daca Ana va urma recomandarile de aici, o sa isi dea seama ca majoritatea oamenilor sunt chiar draguti. Sa fii sociabil e chiar amuzant. Si sa cunoasti persoane noi de sex opus poate fi chiar incitant.
Si nici nu are sens tot tumultul interior la care se supune. Anxietatea e doar in mintea ei.
Ana este doar una dintre multe alte persoane care isi sacrifica sanatatea si familia pe altarul muncii.
Sigur ca munca este necesara, sanatoasa, vitala. Munca facuta insa de frica sau din lacomie, nu. Si aici multi se incurca, se pacalesc si-si rateaza viata frumoasa la care viseaza si pe care si-ar putea-o construi.
Nu e nimic rau in a fi introvertit – dar daca aceasta introversiune inseamna sa nu ai nici macar o posibilitate de a gasi iubirea, ceva trebuie sa se schimbe.
Si daca aceasta schimbare inseamna sa iesi din zona de confort, asa sa fie.
Te incurajez sa-ti stabilesti singur o provocare, chiar astazi.
Intreaba-te ce temeri te-au retinut pana acum.
Ce spaime te trag inapoi?
Ce tot eviti sa faci?
Si cum te tine asta singur si blocat in acesta stare?
Impinge dincolo de limitele fricilor tale si priveste-le cum se topesc pentru totdeauna.
Iti este teama de respingere?
Iti faci griji in legatura cu ce cred oamenii despre tine?
Te sperie gandul sa te expui, fie printr-o poza pe internet sau sa initiezi o conversatie cu un strain la un eveniment?
Daca ai raspuns da la cele de mai sus, nu te ingrijora prea tare, esti o fiinta umana, la fel ca noi toti, ceilalti.
Cum faci tu sa-ti schimbi viata si sa-ti infrangi temerile?
Pana data viitoare, multa sanatate si iubire!
Aveti perfecta dreptate cand spuneti ca pentru a-ti gasi partenerul trebuie sa iesi din zona de confort. Insa parerea mea este ca in timpul in care lucreaza din greu, o femeie ca Ana este intr-o zona de disconfort accentuat. O femeie educata si desteapta este in general considerata la serviciu o „curva intelectuala” si tratata ca atare, ceea ce duce la scaderea respectului de sine si a energiei vitale. Pentru a-si gasi curajul de a infrunta o partida de speed dating, eu as sfatui-o pe Ana nu sa renunte la cartea citita seara in liniste in favoarea unei petreceri cu necunoscuti, ci dimpotriva, sa-si extinda zona de confort real astfel incat sa-si imbunatateasca imaginea despre sine insasi, sa se simta bine in propria piele, sa recupereze energia consumata la munca si sa o acumuleze pe cea necesara socializarii in afara zonei de confort. Pana la urma, o fi o petrecere cu necunoscuti inconfortabila, dar tot e mai usor decat la serviciu!