Una dintre cele mai intalnite aspiratii ale noastre este iubirea si trairea ei intr-o relatie de cuplu armonioasa si implinitoare.
Cu toate acestea, vedem de foarte multe ori in jurul nostru cum aceasta aspiratie legitima a sufletului uman nu ajunge sa se implineasca si multe, tot mai multe relatii esueaza.
Si atunci vine intrebarea fireasca: „De ce?”. Numeroase studii au aratat multe dintre relatiile de cuplu esueaza pentru ca cei doi parteneri nu si-au oferit suficient timp la inceputul relatiei pentru a se cunoaste unul pe celalalt si a aprofunda starea de prietenie.
Inainte de a ne darui emotional, fizic si spiritual unei anumite persoane este important sa ne luam timpul necesar si sa ne asiguram ca experienta va fi una reusita, ca punctele in comun sunt mai multe decat diferentele si diferendele, ca poate exista o compatibilitate emotionala pe termen lung.
O metoda usoara pentru a verifica la inceput de relatie daca aceea este o persoana alaturi de care ti-ai putea imparti viata, pe termen lung, este sa faci un exercitiu simplu de imaginatie: in alt context, l-ai putea vedea pe acel om facand parte din cercul tau de prieteni sau chiar din familia ta?
Sesizezi asemanarile: in atitudine, mentalitate, experiente traite, mediu familial, cerc de prieteni, educatie, spirit, caracter?
E mai bine sa fim precauti la inceput decat sa suferim mai tarziu frustrari si experiente dureroase din punct de vedere emotional si fizic.
Mai jos sunt cateva aspecte cheie pe care trebuie sa le ai in minte sau sa ti le amintesti de fiecare data cand incepi o relatie noua sau cand ti se pare ca ceva scartaie la relatia ta actuala.
1. Sanatatea si apectul fizic. Pe langa necesitatea si importanta de a verifica starea de sanatate, acest aspect al sanatatii implica si sa fim intr-o forma fizica cat mai buna.
Este extrem de important sa te simti bine in pielea ta, sa te uiti in oglinda si sa iti placa ce vezi, sa te atingi si sa iti placa ce simti. Un tonus fizic de invidiat atrage dupa sine un tonus psihic mult imbunatatit, spre exceptional.
O asemenea forma se mentine prin exercitii fizice regulate si adecvate nevoilor si posibilitatilor tale, o dieta echilibrata si adoptarea unor obiceiuri igienice sanatoase.
De unde stii care sunt tipurile de antrenament care ti se potrivesc? Prin incercare si eroare. E posibil sa iti ia ceva timp pana sa gasesti un program care sa ti se potriveasca, sa te tina in priza si sa nu te plictiseasca, dar merita incercat!
Nu renunta, cauta si incearca mai mult, recompensele sunt pe masura!
Mananca inteligent si misca-te! Renunta la fast food si la orice mancare si bautura care nu-i serveste organismului tau. Intreaba-te, inainte de baga ceva in gura despre care poate ai o vaga indoiala ca n-ar fi tocmai sanatos: ce beneficii nutritionale imi aduce? imi curata organismul sau il imbacseste?
Afla care este relatia ta cu mancarea incercand sa-ti raspunzi singur la intrebarea: traiesti ca sa mananci sau mananci ca sa traiesti?
Dar cu tonusul fizic cum stai?
De cate ori pe saptamana faci sport?
La ce intensitate?
Iti mai amintesti cum te simti dupa o jumatate de ora de sport intens?
Mai stii cum e sa te deconectezi total de la lumea exterioara si sa iti indrepti toata atentia catre corpul tau?
Acorda-i corpului tau atentia cuvenita. Amintesti mereu cat de strans legate sunt corpul, mintea si spiritul. Orice schimbare intr-una dintre aceste sfere se va manifesta intr-un fel si in celelalte.
Poate ai observat si tu deja. Cand te simti rau emotional, psihic, curand vei resimti efecte nedorite si fizic. Si invers, cand te doare ceva, esti irascibil, posomarat, iar moralul e la pamant cand durerea persista.
Nu uita de aceasta interdependenta vitala.
In acest fel, te vei mentine la cel mai inalt nivel de sanatate si atractivitate.
Din pacate insa, aceasta conditie este respectata mai ales la inceputul relatiei.
Cu timpul, apare tendinta de blazare si devenim mai putin atenti la infatisarea noastra si a celuilalt. „M-am obisnuit cu tine” este maniera in care evolueaza de obicei lucrurile. Nu trebuie sa te astepti ca partenerul tau sa fie intr-o forma excelenta daca tu nu esti.
2. Sinceritatea emotionala. Fii natural! Oamenii sinceri comunica prin sentimente, nu doar prin cuvinte. Mai devreme sau mai tarziu adevarul iese la iveala, asa ca este mai bine sa fiti deschis si sa spuneti in fata cum stau lucrurile.
Daca esti barbat si te simti ranit, nu trebuie sa iti fie frica sa o arati. Daca esti femeie si te necajeste comportamentul lui, spune-i-o.
Nu trebuie sa ne fie teama sa ne schimbam atitudinea, pentru ca numai astfel putem comunica partenerului nostru ceea ce simtim.
Stim, ni s-a spus mereu ca trebuie sa fim calmi, zambitori si in pace. Sa nu ne incruntam, sa nu ne suparam, sa nu dam impresia unei persoane sensibile si vulnerabile(chiar daca suntem asa).
Aceste ganduri restrictive si negative, frica generata de experientele trecute dureroase sau de alte rani ascunse, perturba intotdeauna schimbul liber al sentimentelor.
Sentimentele trebuie sa circule, emotiile la fel: se duc si pleaca, asta e insasi natura lor, in continua miscare. Infloresc pe rand, cand cele bune, cand cele mai putin bune, dar nu uita: exact ca florile, se duc, se ofilesc, dispar si apar altele, iar ciclul reincepe.
Emotiile trebuie manifestate, trebuie exprimate si eliberate.
3. Afectivitatea romantica. Demonstreaza-ti deschis afectiunea. Nu fii zgarcit(a) cu mangaierile. Acestea sunt la fel de importante pentru a trezi dragostea ca si actul sexual propriu-zis. Uneori, ele sunt chiar mai importante.
Orice s-ar spune, barbatii au nevoie de tandrete la fel de mult ca si femeile. Lipsa manifestarii afectiunii este una dintre principalele cauze care genereaza deziluzie si renuntare.
Evident, ca in orice altceva, pastreaza-tu cumpatul, pastreaza masura si nu-ti sufoca partenerul. Respecta-i momentele de intimitate si nevoia de singuratate si liniste.
O data ce l-ai hranit cu afectiune, da-i timpul sa o digere. E un proces la fel de natural ca atunci cand mancam. Dupa ce te-ai saturat si ti-ai potolit foamea, ti-ar placea sa vina cineva si sa te mai indoape cu bunatati, sa-ti mai dea inca sa mananci?
4. Joaca si simtul umorului. Umorul este liantul care fereste o relatie de ruptura chiar si atunci cand exista diferente semnificative intre parteneri. Oamenii savureaza compania celor care ii fac sa rada.
Cand va amuzati impreuna, gradul de intimitate sporeste, iar anxietatea se reduce. Umorul este mai mult simpla capacitate de a rade; el reprezinta o atitudine si un angajament fata de viata, in general.
Jocul, ludicul sunt cele mai bune modalitati de a invata despre tine si despre celalalt, de a crea conexiune si atasament, apropiere si admiratie.
5. Atractia sexuala. O mare parte din magnetismul erotic este chimie pura: fluidele noastre vitale se dilata in prezenta anumitor persoane.
Intalnirile amoroase se dovedesc deseori simple aventuri „de o noapte” atunci cand sunt bazate doar pe atractie fizica. Iubirea autentica se naste numai din jocul dintre minte si emotii. Din pacate, putini oameni isi ating propriul potential.
Si iar am ajuns la joc. Incearca sa pastrezi vie flacara iubirii, nu uita sa flirtezi ca la inceput si sa creezi tensiune sexuala.
Mai mult decat barbatii, femeile obisnuiesc sa angreneze intr-o relatie noua problemele legate de experientele sexuale neplacute din trecut.
Cunoasterea de sine implica intre altele sa ne examinam trecutul si sa descoperim cauzele comportamentului actual de autoaparare. Aceasta cunoastere nu trebuie privita ca ceva dureros; este mai bine daca realizam ca o privire inapoi ne poate furniza intelegerea necesara pentru a avansa mai rapid.
Nu este desigur necesar sa reactulizam toate problemele nerezolvate din copilarie si din adolescenta. Este suficient sa devenim mai constienti de noi insine pentru a face un pas imens catre un nivel superior si catre o mai mare implinire launtrica.
Tu cate idei, dintre cele mentionate mai sus, aplici pentru a-ti imbunatati viata personala si amoroasa?