Cu toții admirăm bătrâneii aceia simpatici care se plimbă ținându-se de mână prin parcuri și se bucură de o gură de aer proaspăt. Dar oare cum au reușit aceste cupluri să reziste atâta timp și să ajungă la o bătrânețe trăită frumos, împreună?
1. Relațiile reușite necesită muncă și efort
Nu mă refer la o muncă de tip fizic, bineînțeles. Poate dacă ar fi fost așa, atunci menținerea liniștii și calmului într-o relație ar fi fost mai ușoară.
Nu te poți aștepta ca totul să curgă de la sine, ca relația ta să fie perfectă fără ca tu să depui un minim de efort, fără să te implici.
Relațiile cu adevărat reușite, acelea la care aspirăm cu toții, se bazează pe un schimb permanent și continuu de sentimente, idei, gânduri, impresii și așteptări.
Poate cea mai importantă este comunicarea între parteneri. Află ce își dorește partenerul de la tine, și la rândul tău, spune-i ce îți dorești tu.
Vorbiți, radeți și rezolvați problemele împreună (căci, inevitabil, vor fi și probleme). Dacă partenerul pare distras, supărat sau copleșit de munca depusă la serviciu, arată-i că ești alături de el/ea. Arată-i că-l susții.
Reamintește-i că sunteți în această relație împreună.
Ascultă-l, da-i sfaturi și susține-l din punct de vedere moral. Vei vedea că în momentul în care și tu te vei confrunta cu o problemă asemănătoare și el te va ajuta și te va susține.
2.Te poți schimba doar pe tine, nu și pe partenerul tău
Dacă iubești pe cineva și ești convins(ă) de faptul că el/ea își va schimba comportamentul imediat, doar pentru că așa vrei tu, atunci ar fi bine să mai reflectezi puțin.
Realist vorbind, nu te poți aștepta ca partenerul să ți se supună, să renunțe sau să-și modifice obiceiurile sau comportamentul doar pentru că așa i-ai spus tu.
În mod similar, nici tu nu îți vei modifica obiceiurile sau atitudinea doar pentru că ți s-a spus asta. Dacă, într-adevăr, te deranjează ce face sau ce spune partenerul, atunci expune-i frumos problema.
Prezintă-i punctul tău de vedere, explică de ce te deranjează lucrul respectiv și oferă-i sfaturi și sugestii.
O problemă expusă frumos se va rezolva mult mai ușor și mai rapid decât ar fi rezolvat-o o ceartă.
3. Majoritatea neînțelegerilor provin din nesiguranța și frica noastră
Este clar că relațiile, asemeni unui râu, au și suișuri și coborâșuri. Toate relațiile, oricât de grozave ar fi la exterior, se vor confrunta la un moment sau altul cu neînțelegeri sau dispute între parteneri.
Drumul pe care îl va lua relația și viitorul ei vor depinde de reacțiile pe care tu și partenerul tău le veți avea în momentul în care o astfel de dispută se ivește.
Când apar probleme, în loc să te enervezi, mai bine analizează, singur(ă) sau împreună cu partenerul, problema.
Care este sursa ei?
Cum ai putea, împreună cu partenerul, rezolva problema?
Ce opțiuni sunt?
Adevărul este că, în general, nu suntem supărați din motivele care credem noi că ne supără. Sursa supărării, de cele mai multe ori, nu este una evidentă și este una complet diferită față de ceea ce am crezut inițial.
În loc să te enervezi pe partener sau pe situația în sine, mai bine verifică ceea ce se întâmplă înăuntrul tău, în sufletul tău și ceea ce crezi și simți, cu adevărat. Pune-ți întrebări și găsește răspunsurile.
Este vina ta că v-ați certat?
Răspunde sincer la această întrebare. Dacă răspunsul este un „da”, sau chiar un „poate”, atunci gândește-te și află unde ai greșit. Poate că ce a generat cearta este că ești nesigur(ă) pe relație. Poate că cearta a izbucnit pentru că ți-e frică să pierzi persoana iubită.
Doar tu știi ce se petrece înăuntrul tău și doar tu poți lua măsuri într-o astfel de situație.
4. Acordă-i atenție partenerului
Zilnic, dacă se poate.
În fiecare dimineață primești o șansă (sau mai multe) de a face relația mai profundă, mai frumoasă, mai bună decât a fost până atunci. Reamintește-ți motivele pentru care îți iubești partenerul.
Bucură-te că ești alături de el/ea.
Oferă-i câteva cuvinte frumoase, niște semne de afecțiune sau gesturi tandre. Reamintește-i că îl/o iubești. Gesturile și cuvintele tale vor atrage un răspuns asemănător din partea partenerului.
Vei vedea că, în momentul în care și tu și partenerul vă simțiți respectați și iubiți, atunci viața va deveni un pic mai roz.
5. Furia este o risipă de timp
Furia, în plus, este și o sursă care duce, foarte des, la distrugerea unei relații. Furia, dacă o lași să preia controlul asupra ta, te va face să ignori complet opinia partenerului și nu îți va permite să vezi binele.
Dacă ești într-adevăr supărat(ă) pe partener, retrage-te pentru câteva minute (sau oricât îți ia să te calmezi) și apoi discută calm cu persoana iubită.
Sunteți amândoi persoane mature. Sunteți adulți și trebuie să fiți amândoi capabili să purtați o discuție calmă și civilizată, fără țipete sau violentă.
Spune-i de ce ești supărat(ă), ce anume te-a supărat. Ajungeți la o soluție împreună.
În plus, mergeți împreună la un workshop pentru cupluri, vorbiți cu un consultant în probleme de cuplu sau citiți o carte despre relații cel puțin o dată pe an.
Chiar dacă tu consideri că nu ai nevoie de asta pentru a-ți face relația mai plăcută sau pentru a-ți rezolva problemele, ai putea totuși să mai obții câteva idei. Chiar procesul acesta de a vă informa împreună vă va consolida relația.
6.Oferă ceea ce vrei să primești
Și aici nu mă refer la partea materială.
Dacă vrei respect, trebuie să respecți și tu, la rândul tău.
Dacă vrei să fii înțeles, încearcă să înțelegi și tu. Însă ai grijă cu aceasta. Nu încerca să găsești scuze partenerului pentru comportament violent sau pentru o atitudine voit rea.
Vrei mai multă iubire și mai multă afecțiune decât până acum, atunci oferă-i și tu partenerului mai multă dragoste. Poate și el/ea vrea același lucru, însă nu a spus-o.
Sau poate a încercat să transmită această dorință, însă subtil și tu nu ți-ai dat seama sau nu ai realizat.
În plus, exprimă-te, spune-i partenerului ce te face și ce nu te face fericit(ă), dar ai grijă să nu lași totul pe umerii lui/ei.
Nu te poți aștepta să primești toate acestea fără să dai absolut nimic în schimb.