Am strâns pentru tine câteva sfaturi și reguli ale lui Dalai Lama pentru o viață împlinită din toate punctele de vedere. La începutul noului mileniu, se pare că Dalai Lama a creat aceste reguli pentru a-i ghida pe oameni spre o viață onorabilă corectă și bineînțeles, fericită.
1. Fii conștient(ă) de faptul că iubirea adevărată și realizările importante implică mult risc
Ar trebui să știm cu toții că orice am face în această lume implică un anumit risc, mai mic sau mai mare, ușor de observat sau nu, depinzând de situația în sine. De aceea trebuie să ai curaj, indiferent de situație, și să fii dispus(ă) să riști și mai mult pentru a atinge rezultate și mai bune decât până acum.
2. Când pierzi sau eșuezi, nu ignora lecția
Orice eșec ne oferă o lecție de viață. În loc să te superi și să fii deprimat(ă) pentru că ai eșuat, mai bine încearcă să observi și partea bună a lucrurilor. Încearcă să descoperi ce te-a învățat acea experiență neplăcută. Lecția oferită de aceasta, pusă în practică în viitor, cu siguranță te va ajuta să nu mai eșuezi.
3. Urmează cele trei R-uri.
Respect pentru tine. Nu te subestima și niciodată să nu crezi că meriți mai puțin. Pentru ca cei din jur să te aprecieze la adevărata ta valoare și pentru ca ei să te respecte așa cum meriți, mai întâi trebuie să te respecți și tu însuți.
Respect pentru ceilalți. Pentru ca alții să te respecte, trebuie să-i respecți și tu la rândul tău. Este vital să te porți cu cei din jur la fel cum îți dorești ca ei să se poarte cu tine.
Responsabilitate pentru acțiunile tale. Dacă ignori sau încerci să fugi mereu de ce ai făcut la un moment dat, dai dovadă de imaturitate. Acceptă-ți greșelile, asumă-ți responsabilitatea pentru ele și încearcă să le repari atunci când poți.
4. Reamintește-ți că dacă nu reușești să obții tot ce îți dorești poate fi o dovadă minunată de noroc
Poate că ceea ce ți-ai propus tu să obții nu era tocmai cea mai bună opțiune pentru tine. Poate că ce ți-ai dorit tu nu era benefic pentru tine și poate nu te-ar fi ajutat să evoluezi, pe plan personal sau profesional. De aceea, gândește-te că poate ai avut noroc că planurile tale nu au atins finalul pe care îl așteptai inițial. Poate e mai bine așa.
5. Nu lăsa o mică dispută să distrugă o prietenie minunată
Învață să ierți greșelile celor din jur și să treci peste supărare. Întotdeauna când ești supărat(ă) pe cineva, gândește-te dacă merită să pierzi un prieten bun doar pentru că nu ai fost capabil(ă) să ierți.
6. Când realizezi că ai făcut o greșeală, ia imediat atitudine și corecteaz-o
Niciodată să nu crezi că greșelile tale se vor repara singure, de la sine. Dacă gândești așa, faci o altă greșeală. Cum am spus și mai sus, asumă-ți greșelile și fii responsabil(ă). Ești un adult și suficient de inteligent(ă) cât să-ți poți repara singur(ă) greșeala. Indiferent ce ai crede, ai puterea de a-ți corecta greșeala, așa că nu mai ezita și fă-o!
7. Petrece puțin timp singur(ă) în fiecare zi
Acordă-ți zilnic cel puțin o jumătate de oră pentru tine însuți. Petrece puțin timp singur(ă), timp în care să nu te gândești la cei din jur (prieteni, familie sau parteneri), la probleme sau la serviciu. Acordă-ți un moment în care tu ești cel/cea mai important(a) și în care să nu te gândești decât la tine.
8. Fii deschis(ă) schimbărilor, dar nu renunța la valorile tale
Cum am mai spus și înainte, trăim într-o lume aflată într-o permanentă schimbare. De aceea nu trebuie să fim rigizi în fața schimbărilor, ci trebuie să le acceptăm. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la valorile pe care le avem sau la opiniile noastre. Nu uita faptul că niciodată noul nu exclude vechiul.
9. Nu uita că tăcerea este uneori cel mai bun răspuns
Nu degeaba se spune că uneori „tăcerea este de aur”. Într-adevăr, sunt multe momente în viață în care este mai bine să nu dai un răspuns sau o replică. Lasă tăcerea ta să „vorbească” pentru tine. Depinde doar de tine să realizezi când este mai bine să păstrezi tăcerea.
10. Trăiește o viață bună, onorabilă. Când vei îmbătrâni și te vei gândi la trecut, vei putea să te bucuri de el o a doua oară
Trăind onorabil și corect vei avea la bătrânețe (și nu numai) motive să fii mândru/ă de viața pe care ai dus-o. Fiind mândru/ă de propria existența vei putea retrăi cu plăcere momentele care te-au adus la o bătrânețe trăită liniștit.
11. În neînțelegerile cu cei iubiți, raportează-te numai la prezent și la situația curentă. Nu trebuie să aduci în discuție trecutul.
Acest sfat este, poate, unul dintre cele mai importante. Dacă ai o neînțelegere cu o persoană apropiată ție (un membru al familiei, un prieten sau un partener de viață) încearcă să nu menționezi ce s-a întâmplat acum o lună, acum un an sau mai demult. De ce? Pentru că, poate, ce s-a întâmplat în trecut nu are nicio legătură cu neînțelegerea voastră, deci nu ar avea niciun sens să-l readuci în discuție. În plus, să reproșezi cuiva acțiunile avute în trecut, poate să rănească profund persoana respectivă și să agraveze cearta.
12. Împărtășește ce știi. Este o cale de a atinge nemurirea.
Ce rost au toate informațiile (poate amuzante, poate interesante, poate importante) pe care le știi, dacă nu le spui și nu le transmiți și altora? Încearcă să transmiți informațiile și celor din jur, celor care sunt, bineînțeles, atenți, receptivi și dispuși să le primească.
13. Fii blând(ă) cu Pământul
Și asta înseamnă, evident, să ai grijă și de natură. Știi foarte bine ce nu trebuie să faci și ce poți face pentru a proteja mediul înconjurător (de la a nu arunca gunoaiele pe jos până la a nu tăia copacii). Nu te gândi niciodată că dacă alți oameni nu fac asta, înseamnă că nu trebuie să o faci nici tu. Fii tu schimbarea pe care o dorești în ceilalți!
14. O dată pe an, du-te și vizitează un loc în care nu ai mai fost până atunci
Ia-ți o mică vacanță în care să vizitezi locuri noi, locuri în care nu ai mai fost. Nu numai că aceasta este o ocazie perfectă de a te relaxa și de a uita de tot stresul și oboseala din timpul anului, dar vei afla și lucruri noi. Vei vedea locuri noi, vei primi informații noi și interesante și îți vei extinde orizontul.
15. Judecă-ți succesul raportându-te la ceea ce a trebuit să renunți pentru a-l obține.
Gândește-te dacă oare, lucrurile la care ai renunțat pentru a-ți atinge scopul au fost prea importante. Încearcă să faci diferența între ceea ce trebuie (și ceea ce este în puterea ta) să faci și între un sacrificiu prea mare. Dacă sacrificiul a fost prea mare, atunci succesul este cu adevărat un succes? Exemplul ideal ar fi viața ta profesională. Nu renunța la tine însuți și nu renunța niciodată la viața personală pentru serviciu. Tu ești mult mai important(ă) decât orice altceva, nu uita niciodată asta.
Pe curând!