Dupa o scurta discutie cu o persoana de sex opus, in care primesti mai multe semne pozitive(simti atractie, aveti idei si principii comune, preferinte asemanatoare), te decizi sa cunosti acea persoana mai bine si in viata reala.
Emotii, poate asteptari si sentimentul ca iti dai o sansa la fericire! E bine, totusi, daca reusesti sa nu ai asteptari, pentru ca asta te scuteste de dezamagirea de a intalni pe cineva care e sub nivelul exigentelor tale. In plus, scapi de presiune. Stiu ca e greu pentru persoanele emotive sa isi exerseze neutralitatea, si v-o zic si din experienta proprie :), insa cu un pic de exercitiu, incepe sa-ti iasa, macar in parte.
Si iata-va fata in fata…Cum incepi o conversatie? Cum abordezi subiectele? Cum intrerupi pe cineva care se incapataneaza sa-ti povesteasa un singur lucru, toata seara?
In primul rand e bine sa incepi cu o conversatie lejera, ca de inceput. Apoi e loc de intrebari aparent simple pentru ca, din raspunsurile primite, poti trage multe concluzii importante in ceea ce priveste compatibilitatea.
Sa vezi daca te atrage cineva e simplu si, ca timp, iti ia cateva secunde sau cateva minute. Insa ceea ce defineste un bun inceput intre doi oameni, si dorinta de a-l cunoaste pe celalalt, este CONEXIUNEA.
Conexiunea creaza o legatura emotionala si apropie oamenii intr-un mod profund, spre o relatie de cuplu autentica. Evident, mai sunt multi pasi pana acolo, insa inceputul conteaza.
Conexiunea se creaza printr-o intriga controlata, interes si analiza de asemanare cu propriile caracteristici: calitati, asteptari, valori, principii.
Valorile, in special, sunt foarte importante si de asemenea, principiile care deriva din acestea. Daca aici nu exista unitate, nu ai cum sa mergi mai departe, oricata chimie ar exista.
Valorile ne definesc viata si le aplicam zilnic, in tot ce facem. Si le aflam mai usor decat am crede. De exemplu, daca cineva te minte ca are ca si valoare adevarul, in scurt timp vei afla asta. Cu succes sau fara, depinde de context, asta e o alta discutie.
Daca intrebi pe cineva care ii sunt valorile de viata, s-ar putea sa-l sperie intrebarea. Sau sa-l plictiseasca. Asa ca poti alege sa le afli in mod indirect, prin intrebari.
Intrebarile cheie sunt CE si DE CE. Poti sa incepi cu o simpla intrebare, de exemplu legata de job. Daca ii place sau nu ce face si daca nu, prin reducere la absurd, daca toate joburile ar fi platite la fel, ce si-ar alege sa fie? Si urmatoarea intrebare: DE CE ar alege asta?
Daca esti atent(a) si stii sa citesti un pic printre randuri, descoperi multe adevaruri despre persoana din fata.
Empatia este una dintre modalitatile cele mai bune pentru a simti si a intelege un om. In momentul in care demonstrezi empatie, celalalt se simte atat de relaxat incat uita sa fie vigilent si sa-si pastreze masca pentru a-si ascunde slabiciunile sau principiile nu prea ortodoxe, moment in care afli despre adevaratele sale valori: poate inselaciunea, aviditatea dupa bani, detinerea controlului cu orice pret. Sau poate cine stie, ai noroc si dai peste un om cu valori morale sanatoase.
Parafrazarea empatica e o alta metoda eficienta. Daca incerci sa reproduci parti din discursul celuilalt, folosind cuvintele tale si i le repeti, ca sa te „asiguri ca l-ai inteles bine”, asta deja il face pe celalalt sa se deschida si mai mult si sa-ti povesteasca entuziasmat, fericit ca in sfarsit il intelege cineva, fara sa-l judece.
Un alt reper important e sa urmaresti subiectele abordate si discrepanta intre convingerile afirmate si topicurile sale de interes.
De exemplu, poate spune sus si tare ca familia este pentru el/ea cea mai mare valoare. In schimb, iti vorbeste doar despre bani sau lucruri care tin de imaginea sa sociala. Nu se leaga! Daca sesisezi asta…poti sa intrebi persoana respectiva, la un moment dat, ca din senin, care e relatia lui/ei cu mama sa. Aspecte legate de cum comunica, cat de des se vad, cum se ajuta, cum o caracterizeaza. S-ar putea sa inceapa sa se balbaie…inventand pe moment si rotindu-si ochii in sus, spre dreapta, semn ca isi imagineaza pe loc ceva sa dea bine.
Un alt aspect important de urmarit: Spune ceva de fosta/fostele relatii? Daca nu, poate fi un semn bun. Nu intotdeauna, dar de multe ori da. Asta pentru ca la o prima intalnire nu trebuie sa povestiti din trecutul vostru amoros nimic sau, daca apare cumva in context acest aspect, si se leaga cu un subiect sau v-a fost pusa vreo intrebare, raspundeti, dar fiti succinti si neutri.
Altfel, daca sesizati ca vorbeste mult de fosta/fostul, mai bine il lasati sa isi revina o perioada, timp in care va vedeti linistiti de vietile voastre sau, cine stie, poate si mai bine, dati peste cineva mult mai potrivit voua si cu „socotelile” incheiate.
Altfel riscati sa fiti o biata proiectie a cuiva din trecutul lui sau un psiholog caritabil care sta si asculta rabdator niste lamentari inutile care nu fac decat sa-l indeparteze de o posibila relatie, nu sa-l apropie.
Imi aduc aminte personal, acum cativa ani m-am intalnit cu un tip care la prima intalnire mi-a povestit doar de fosta. Din bun simt l-am ascultat vreo 20-30 de minute, apoi i-am spus: „Nu te supara, dar nu cred ca ne-am intalnit ca sa discutam de trecutul tau, de care pare ca nu te-ai desprins, totusi. „
El imi raspunde: „Da, dar stii ce bine ma simt ca ma descarc…nici n-ai idee. Si esti asa intelegatoare, ma simt foarte bine povestind cu tine!”.
La care eu continui zambind : „Da, insa eu nu am venit la intalnirea asta pe post de psiholog, nu te supara!”.
La care el, deconspirat, sare ca ars si-mi raspunde: „Nu-mi imaginam ca esti asa de egoista! Eu imi fac timp sa ascult oamenii necajiti!”
Funny dialogul, privit din experior si cu un ochi detasat, insa evident cu acel individ nu m-am mai intalnit niciodata.
De asemenea, fiti atenti la convingeri, care se vor desprinde cu usurinta din conversatii. Rezonati cu ele? Daca nu, nu va imbatati cu apa rece. Vor fi un obstacol in calea unei bune relatii de cuplu.
Un alt aspect, vedeti care sunt ancorele verbale. Cuvinte, expresii care se repeta, fraze, idei. Acelea sunt lucrurile importante pentru persoana respectiva. Daca nu va aliniati la acest capitol, puneti-va un semn de intrebare legat de o posibila relatie de cuplu.
Si uite asa, multe detalii adunate pot spune multe despre un om la prima intalnire. Cu conditia sa fiti pe faza, vigilenti, sa-i creati un spatiu relaxat ca omul sa fie el insusi, sa nu se simta anchetat si sa-si exprime cat mai natural personalitatea.
Greseala care se face cel mai frecvent la prima intalnire este poate aceasta neatentie la semnalele transmise de celalalt, pentru ca tot focusul sta pe propria persoana. Maxima grija pentru impresia creata, dorinta de a aparea intr-o lumina cat mai favorabila. Un efort de branding personal de cele mai multe ori este inutil, pentru ca adevarul oricum va iesi la iveala si cand cele doua realitati nu se aliniaza, toata stradania asta de marketing e absolut inutila.
E mult mai practic si mai simplu sa fii tu insuti si sa fii atent la celalalt, ca sa vezi daca este persoana potrivita pentru tine si viceversa.
Multe relatii nepotrivite nu s-ar naste daca oamenii ar fi cu adevarat atenti unii la ceilalti. Atentia este un bun predictor pentru potrivire sau nepotrivire. Si nu toate povestile sunt urate, stim. Exista si cazuri fericite cand oamenii chiar se potrivesc.
Si cand vezi lucruri frumoase, cu care rezonezi, te bucuri, se creaza conexiunea de care spuneam la inceput si sunt sanse frumoase ca lucrurile sa continuie si mai frumos.