Anxietatea si stresul sunt din pacate doua realitati cotidiene. Stesul, cel putin, a devenit, dintr-o problema temporara, o permanenta pentru 95% dintre noi.
Viata extrem de agitata nu ne mai permite sa fim calmi si detasati, decat poate pe cei mai echilibrati dintre noi.
Insa, in timp ce stresul e o reactie temporara la o situatie data, anxietatea reprezinta cronicizarea unor temeri legate de situatii de cele mai multe ori ipotetice.
Pe scurt, un sentiment chinuitor care nu te lasa sa te bucuri de viata asa cum ar trebui. Si, daca la femeianxietatea se manifesta destul de vizibil prin lacrimi, grji exprimate verbal, extra-prudenta, la barbati lucrurile au o forma mult mai interiorizata si mai periculoasa pentru ei.
De obicei apeleaza la bautura si tigari pentru a-si calma frica. Insa alcoolul doar iti da o senzatie de depasire a momentelor grele, in realitate amplificand frica. Tigarile induc o stare de linistire, insa costul in ambele cazuri este propria sanatate.
De ce sunt barbatii anxiosi? Un mare numar sunt stresati de propriul job sau business.
Nici nu-i de mirare, viata profesionala nu e simpla pentru nimeni, insa in momentul in care iti acapareaza total mintea si sufletul, ti-e greu sa te mai deschizi si sa te dedici unei relatii de cuplu.
Altii sunt anxiosi legat de o trauma din trecut ce le afecteaza tot prezentul, si implicit viitorul, si astfel nu se pot implica complet in relatii de cuplu.
Daca se si considera vinovati, atunci credinta lor de baza e: „Nu merit fericirea”. Si nu o vor avea atat timp cat vor gandi asa.
Cum recunosti un om anxios:
- oboseala permanenta, vizibila
- stare de somnolenta
- iritabilitate
- mimica si posturi corporale ce indica tensiune si ingrijorare
Partea buna este ca dintre toate personalitatile dificile, ei sunt cei mai „umani”. Cu ei cel putin se poate discuta si poti sa-i ajuti sa revina pe drumul cel bun, adica sa nu-si mai exargereze atat temerile. Tony Robbins are o teorie foarte buna in acest domeniu. El spune: ” Eu nu cred in gandire pozitiva fara argumente. Cred ca viata trebuie privita asa cum e. Dar nu mai rau decat e.” Pare simplist, insa reflecta o mare realitate: toti anxiosii vad viata mult mai gri-negru decat e.
DEPRESIA:
Depresia e mai grava decat anxietatea. Multi anxiosi sunt super-activi, indiferent de consumul emotional sau fizic implicat. Depresivii, insa, considera ca nu au de ce lupta. Ca viata n-are nici un sens, iar ei sunt vinovati. Si de la letargie la ganduri suicidale, toata paleta de trairi negative poate fi explorata de ei.
Cum recunoastem un barbat depresiv:
- extrem de nervos (de la iritabilitate pana la violenta)
- unii au dependenta de alcool , altii de jocuri de noroc
- sentiment de inutilitate
- dorinta inconstienta de a se distruge
- slab interes sexual
- probleme de concentrare, de interes
- deviatii psiho-motorii
Cu ei e greu de vietuit in cuplu. Oricat ai fi de optimista, la un moment dat ori te darama, ori renunti la relatie pentru ca iti dai seama ca deja te afecteaza mai mult decat ar trebui. Si iti mai dai seama ca oricat te-ai fi straduit sa ii ajuti, n-ai obtinut nimic sau poate foarte putin. Foarte demotivant, oricum.
Daca insa doar exista tendinte de depresie, insa omul e constient si lucreaza asupra lor prin diverse metode( terapie, auto-sugestie, psihanaliza, tehnici experientiale) atunci sansele de revenire si de armonizare in cuplu sunt mari.