Pentru ani şi ani de zile s-a considerat că frica de angajament şi de intrare într-o relaţie serioasă, de lungă de durată, este o trăsătură definitorie a multora dintre bărbaţi.
Studiile recente ne arăta, însă, că numărul de bărbaţi reticenţi în ceea ce priveşte începerea unei relaţii serioase a fost aproape egalat de cel al femeilor la fel de reticente.
În cele mai multe dintre cazuri, persoanele ezitante în a se implica şi dedica unei relaţii nu se vor identifica cu această teamă.
Cel mai frecvent, aceste persoane vor oferi o explicaţie şi un motiv simplu, hotărât, care nu poate fi nici contestat, nici pus la îndoială.
- „Pentru moment iau o pauză de la întâlniri şi relaţii.”
- „Nu am timp pentru o relaţie. Cariera şi job-ul îmi ocupă o parte foarte mare din timp.”
- „Sunt o persoană independentă şi o relaţie mi-ar lua din independenţă şi din libertate.”
- „Nu cunosc prea multe persoane căsătorite şi care să aibă căsnicii cu adevărat fericite.”
Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente explicaţii oferite de persoanele cu teamă de angajament.
Ele sunt reale, sunt adevărate şi suficiente pentru a-şi atinge ţinta, dar nu spun întregul adevăr.
Care pot fi cauzele fricii de angajament?
1. Teama de eşec.
Nu toate relaţiile vor rezista în timp şi nu toate relaţiile sunt ceea ce îşi doreau partenerii, motiv pentru care multe persoane preferă să nu înceapă o relaţie.
2. Teama de a fi rănit sau dezamăgit.
Majoritatea persoanelor cu o astfel de frică sunt convinşi că vor evita dezamăgirile şi suferinţa dacă se vor ţine departe de relaţii pentru o vreme(scurtă sau pentru o perioadă de timp nedeterminată).
3. O experienţă neplăcută din trecut.
Această cauză se afla într-o strânsă legătură cu celelalte două dinaintea ei.
O relaţie eşuată din trecut sau o experienţa neplăcută pot duce la convingerea că o altă relaţie nu poate fi decât o altă experienţa neplăcută, care va duce la o altă dezamăgire.
Pentru a se asigura că relaţia nu va eşua, că experienţa neplăcută din trecut nu se va repeta şi pentru a fi siguri că nu vor fi dezamăgiţi din nou, cei mai mulţi preferă să evite începerea unei alte relaţii.
4. Dorinţa de a rămâne singur pentru a nu pierde libertatea sau independenţa.
O altă cauză a fricii de angajament, la fel de frecvent întâlnită ca cele dinaintea ei, este convingerea că relaţiile vor tăia o mare parte din libertate şi vor înnăbuşi independenţa celor care acceptă să se dedice unui astfel de angajament.
Crezi că mai sunt şi alte cauze posibile ale fricii de relaţii? Crezi că poate fi depăşită? Te invităm să-ţi împărtăşeşti părerea cu noi, în secţiunea de comentării de mai jos.