„Valoarea acordată de noi fiecărui lucru atârnă de concepția noastră generală despre lume și viață.”
De ce sunt valorile personale atât de importante?
Principalul avantaj în a-ți cunoaște valorile este că vei avea claritate și viziune, dar cel mai important este că îți vei putea folosi această claritate nou obținută pentru a lua decizii importante și pentru a-ți schimba viața.
Așa că întregul scop al descoperirii valorilor este că îți poți îmbunătăți rezultatele obținute în acele zone și domenii care sunt cu adevărat importante pentru tine.
Valorile sunt priorități care îți spun cum să-ți petreci timpul, aici și acum.
Există două motive pentru care prioritățile sunt importante pentru viețile noastre.
Primul motiv este că timpul este cea mai limitată resursă a noastră; timpul nu poate fi adus înapoi.
Odată ce a trecut o zi, este pierdută pentru totdeauna. Dacă pierdem acea zi făcând lucruri care nu ne aduc rezultatele pe care le vrem, nu vom mai avea posibilitatea să o luăm de la capăt.
Putem câștiga mai mulți bani, ne putem perfecționa corpurile și putem repara relații destrămate, dar nu putem retrăi ziua de ieri.
Dacă am avea tot timpul din lume, dacă am avea timp infinit atunci valorile și prioritățile ar fi irelevante și nu și-ar avea rostul.
Din păcate nu avem această posibilitate; suntem muritori, avem un timp limitat și dacă prețuim viețile noastre, atunci este logic să investim în ele cât de mult putem și cât mai bine putem.
Ești liber să decizi ce este cel mai bine pentru tine.
Al doilea motiv pentru care prioritățile sunt importante este că noi, ca ființe umane, tindem să fim destul de ignoranți când vine vorba de investirea eficientă a timpului și energiei noastre.
Cei mai mulți dintre noi suntem ușor distrași și ne este ușor să ne schimbăm zilnic prioritățile.
O zi poți să faci exerciții fizice, dar în ziua următoare să pierzi timpul și să lenevești.
O zi poți să muncești foarte productiv, dar în ziua următoare să fii lipsit de energia necesară muncii.
Dacă nu folosești conștient prioritățile tale pentru a rămâne pe un drum clar și consistent, te vei simți confuz, pierdut și nu vei ști ce-ți dorești de la viață.
Această modalitate de a trăi nu poate avea decât rezultate negative.
Poți asemăna acest fel de a trăi cu un avion care se duce oriunde îl duce vântul – cine știe unde va ateriza? Nu doar atât, dar și zborul însuși va fi cu siguranță stresant și nesigur.
Așa că pentru aceste două motive – timp limitat și lipsă de concentrare asupra unui singur scop – a cunoaște și a trăi după valorile tale este extrem de important.
Valorile pot fi asemănate chiar cu o busolă care ne readuce mereu pe drumul potrivit, busolă care ne îndrumă în direcția perfectă, cea care ne aduce din ce în ce mai aproape de definiția noastră de „viață ideală” pe care o putem trăi.
Conceptul de „cel mai bun” este idealul tău și în general, în timp ce te apropii de acest ideal, te vei bucura de nuanțe din ce în ce mai frumoase și mai aprinse ale conceptului de „se poate și mai bine”.
Viața ta este un drum continuu alcătuit din elemente variate cum ar fi familia, căsnicia sau lipsa ei, sănătatea ta, finanțele tale, viața profesională și viața personală.
Toate acestea sunt și ele continue în sensul că se pot îmbunătăți sau înrăutăți. Este rezonabil că mai multă fericire, sănătate, mai mulți bani, mai multă intimitate, pace interioară și mai multă dragoste sunt mai bune decât mai puțin.
Și aici avem partea interesantă: pentru că timpul nostru este limitat și pentru că este nevoie de timp pentru a trece prin toate aceste nuanțe de „mai bine, mai bine de atât” nu putem niciodată să atingem imediat, instant și fără efort acel nivel de „cel mai bun”.
Nu-ți lăsa avionul să aterizeze deja – lasă-l să zboare.
În plus, fiecare persoană în parte are o definiție diferită despre ce e mai bine pentru ea.
Pentru unii, sănătatea este cea mai importantă, în timp ce pentru alții viața profesională este prioritară.
Pentru fiecare dintre aceste valori, fiecare persoană se află la un anumit moment, un anumit punct pe acest drum continuu.
Imaginează-ți că pe cer, pe această imensitate albastră zboară milioane de avioane, fiecare avion pornind de la o locație diferită și fiecare având un aeroport diferit în care să aterizeze.
Nu poți plănui același drum pentru că fiecare avion să aterizeze pe cel mai bun aeroport. Fiecare avion are nevoie de drumul lui individual.
Datorită acestor diferențe individuale, unele din aceste „avioane” vor fi mai departe de aeroport decât altele.
Pentru că nu poți face totul deodată, trebuie să decizi care sunt prioritățile și care „avioane” sunt mai importante pentru tine.
Poate nu vei reuși să faci în așa fel încât să aterizezi toate acele avioane în decursul acestei vieți, în mare parte pentru că nu știi cât de lungă va fi viața ta și nici nu poți fi sigur cât timp îți va lua să ajungi într-un aeroport.
Tot ce rămâne să faci tu este să faci o ierarhie a tuturor valorilor importante ție.
Întreabă-te ce este cu adevărat important pentru tine.
Fă-ți o listă a valorilor pe care le consideri răspunsuri pentru această întrebare.
Încearcă să-ți reduci răspunsurile la câte unul sau două cuvinte care să rezume fiecare idee.
De exemplu, dacă unul dintre răspunsurile tale este „să am o carieră de succes”, atunci îl poți reduce la „succes”.
Câteva dintre potențialele tale răspunsuri pot fi:
- dragoste
- sănătate
- bogăție
- confort
- distracție
- pace
- intimitate
- aventură
- protecție
Nu există o regulă care să-ți spună cât de lungă ar trebui să fie lista ta, dar ar fi recomandat să aibă între 10-15 valori.
Dacă ai mult mai multe de atât, încearcă să renunți la valorile „marginale”, cele mai puțin importante sau poți chiar combina mai multe valori asemănătoare într-una singură.