Nimic nu poate aduce mai multă fericire în viață decât o relație cu adevărat frumoasă. Înțelegerea, aprecierea și dragostea pe care o astfel de relație le poate aduce sunt greu de înțeles, dacă nu au fost simțite de propria persoană.
Asemănător, mulți oameni nu vor descoperi doar atât, dar și că nimic nu poate aduce o durere atât de mare ca o relație distrusă cu cineva drag ție.
Cu siguranță relațiile sunt elemente extrem de importante ale vieților noastre, cu bune și cu rele, iar partea grozavă este că putem face foarte multe lucruri pentru a crește șansele noastre de a avea relații reușite – bogate în fericire, dragoste și înțelegere.
Acestea sunt cele mai importante 3 lucruri care stau la baza celor mai multe relații umane, dar nu sunt singurele. Citește, în continuare, o listă cu toate cele 8 lucruri care construiesc relațiile de succes.
Dragostea – acum, totul depinde de definiția pe care tu i-ai atribuit-o dragostei. Dragostea nu înseamnă doar să-ți placă de cineva; când spui că o persoană îți place, spui ce simți și ce crezi despre persoana respectivă, într-un mod general, dar în momentul în care spui că iubești pe cineva, nu vorbești neapărat despre ce simți pentru ei.
Dragostea e mult mai profundă decât un simplu sentiment; ea este un angajament pe care ni-l luăm față de anumiți oameni, care se bazează pe dăruire și pe tratarea celor din jur cu onoare și respect.
Da, pentru cei de care ne vom apropia foarte mult, vom simți dragostea aceea pură, dar trebuie să extindem definiția pe care i-am atribuit-o dragostei cât să includem și aspectele de pur angajament ale acesteia.
Este momentul să reexaminăm ce înțelegem noi prin dragoste, este momentul ca pentru niște relații sănătoase, să iubim pe toată lumea. Poate nu ne plac toate persoanele (și nici nu trebuie să-ți placă toate!), dar trebuie să le iubim conform definiției de mai sus, și anume, să-i tratăm cu respect și onoare.
Ajută alte inimi – Zig Ziglar spune frecvent că „în viață, poți obține tot ce îți dorești dacă vei ajuta suficienți oameni să obțină ce își doresc de la viață”. Conceptul la care se referă el este de a avea o inimă și o viață concentrată asupra ajutării altor oameni, căci, în fond, prin ajutarea celor din jur, te ajuți pe tine însuți. Chiar și Biblia expune acest frumos concept: consideră interesele altor persoane ca fiind mai importante decât ale tale, un lucru fundamental pentru relațiile sănătoase.
Sincera comunicare – în spatele oricărei relații de succes se află comunicarea sinceră și deschisă, importantă nu doar pentru că ne permite să spunem ce este în interiorul nostru, dar ne ajută și în construirea unor legături puternice cu alte persoane. Dacă o persoană simte ceva, doar prin comunicare o altă persoană poate afla și simți același lucru (poate nu la aceeași intensitate, dar asemănătoare).
Uneori noi vom fi cei care vorbesc, alteori vom fi cei care ascultă, dar indiferent de statut, țelul comunicării va fi construirea și întărirea relației. De aceea, comunicarea trebuie să fie un scop important în orice relație – trebuie să comunici, să spui ce crezi și cel mai important, să spui ce simți.
Și nu uita: dacă vei comunica, poți merge mai departe, dar dacă vei comunica bine, poți face miracole!
Prietenie – un concept simplu: relațiile funcționează mai bine dacă suntem prietenoși cu alții. Fii prietenos și jovial pentru a putea construi relații rezistente în fața timpului. Este simplu, nimeni nu vrea să stea alături de o persoană morocănoasă, deci, cu cât ești mai prietenos și mai vesel, cu atât vei avea mai mulți oameni care să-și dorească o relație lungă cu tine și avantajoasă pentru amândoi.
Așa că înveselește-te, zâmbește, spune un cuvânt blând, tratează oamenii cu prietenie și vei vedea că toate relațiile tale vor progresa.
Răbdare – oamenii sunt oameni, nimeni nu este perfect și cei din jurul nostru ne vor dezamăgi constant; asemănător, și noi îi vom dezamăgi pe alții. Cel mai des, relațiile, prieteniile, căsniciile, vor fi distruse doar pentru că nu a fost investită suficientă răbdare pentru construirea lor. De aceea, fii răbdător cu cei din jur și nu-ți fie frică să ceri răbdarea celor din jurul tău.
În plus, studiile recente au arătat că acele căsnicii care trec prin probleme majore, dar pe care le vor depăși în final, vor fi mult mai puternice după, ceea ce înseamnă că răbdarea îți va fi, la un moment dat, răsplătită.
Loialitate – reprezintă un angajament și dedicație față de o altă persoană. Din păcate, loialitatea lipsește mult prea des în relațiile moderne și cei mai mulți oameni chiar au uitat ce înseamnă să fii loial.
Până la un anumit punct și doar într-o mică măsură, putem spune că mentalitatea de consumator a afectat loialitatea noastră. Nimeni nu este un client loial al unui anumit produs, lucru care s-a extins asupra relațiilor (de toate tipurile). Una este să tot schimbăm firma și modelul de săpun folosit și alta este să tot schimbăm prietenii sau partenerii între ei.
De cele mai multe ori, lucrul de care avem nevoie cel mai mult este să ne dedicăm, să fim loiali cuiva și să lăsăm relația să meargă mai departe, să devină mai profundă, mai puternică.
Un scop comun – alt element important al relațiilor reușite. Pentru o relație de durată, este vital că partenerii să aibă un scop comun. Pentru a realiza cât de important este acest lucru, gândește-te la o activitate pe care ai desfășurat-o alături de alte persoane (un proiect, un sport, o campanie) și reamintește-ți cât de bine era când simțeai că scopul vostru comun vă lega și vă unea.
Este valabil și pentru relații – găsește pe cineva care are scopuri comune, construiți relația împreună, cu grijă și atenție, și apoi primiți toate darurile pe care aceasta vi le va oferi.
Distracție – toate relațiile reușite trebuie să aibă și o componentă sau un element de distracție (nu înseamnă neapărat acel tip de distracție zgomotoasă, cu toate că și acesta este potrivit anumitor cupluri). Distracția aduce plăcere în relații, lucru extrem de important, dar și foarte ușor de uitat sau de ignorat.
Sunt mult mai multe lucruri decât cele 8 prezentate mai sus care ajută la construirea unei relații reușite, de succes. Suntem convinși că și tu, până acum, ai căpătat o anumită experiență cu privire la elementele importante unei relații; dacă ai alte elemente care crezi că sunt necesare unor relații reușite, te invităm să le împărtășești cu noi
în secțiunea de comentarii de mai jos.
– traducere dupa un articol scris de Jim Rohn
no no no no don’t have common goals have different things you like If you like all the same things and go to all the same places you will drive each other bloody mad!
Voi adauga un citat din cartea pe care o lecturez eu:
„Dragostea adevarata este un partenerat in care sunt angajati profund 2 oameni. Cei 2 au in comun multe valori fundamentale, interese, scopuri, si tolereaza cu sinceritate diferentele dintre ei. Profunzimea dintre ei permite fiecaruia sa-si dezvolte pe deplin calitatile expresive, creative si productive. E multa bucurie in experientele traite in 2, fie ele trecute sau prezente, ca si in cele posibil de anticipat. Fiecare il priveste pe celalalt ca pe cel mai bun si drag prieten. O alta masura a dragostei este dorinta amandurora de a se privi pe sine cu onestitate, in scopul de a impulsiona evolutia relatiei si a intimitatii. Asociate dragostei adevarate sunt sentimentele de serenitate, siguranta, devotament, intelegere, tovarasie, sprijin reciproc si alinare.”