Sociopatii sunt printre cei mai periculosi oameni din lume. Tocmai pentru ca nu te gandesti ca sunt periculosi si nu esti vigilent(a) atunci cand intri intr-o relatie cu o astfel de persoana.
Pe paranoici ii remarcam din start si cei mai multi dintre noi ii evitam instinctiv; la fel de precauti suntem cu narcisistii, depresivii, obsesivii si alte personalitati dificile. Sunt mult mai evidenti, chiar si cei tacuti, pentru ca sunt clare efectele lor negative intr-o relatie de cuplu.
Sociopatii, insa, sunt niste lupi imbracati in haie de oaie care au un creier foarte inteligent si rece cu ajutorul caruia isi calculeaza foarte bine scopurile si se folosesc de cei din jur fara nici un fel de scrupule.
Cum se manifesta sociopatii ?
- foarte manipulativi si egoisti; doar ei conteaza si ceilalti sunt doar niste resurse pentru bunastarea lor
- mint foarte frecvent; se intampla si cand nu e cazul, minciuna e ‘oxigenul’ lor
- total lipsiti de empatie, nu simt ce traiesc ceilalti
- suferinta altora ii face sa se bucure, sunt extrem de cinici si reci
- pentru ei nu exista bine si rau pentru ca, in viziunea lor, ei definesc binele
- intra in relatii de cuplu cu scopul exclusiv de a castiga; mesajul care le defineste filozofia de viata este : ” Ce poti sa faci pentru mine? „
- cand incep relatia, par cei mai draguti oameni; stiu cat conteaza primele impresii
- total, sau aproape total, incapabili de afectiune si sentimente de dragoste
- foarte versatili, adevarati cameleoni, se schimba in functie de circumstante, de multe ori instinctiv
- totul este doar despre ei, sunt centrul universului
- sunt plictisiti de moarte; trebuie sa vii mereu cu artificii ca sa le atragi atentia
- daca cumva te prinzi de strategiile lor si vrei sa iesi din relatia de cuplu, brusc devin ‘romantici’ pana cand trece primejdia
Desi din aceasta caracterizare te intrebi daca ii vrea cineva, paradoxal, aproape toti sunt in relatii de cuplu si le merge bine sau chiar foarte bine. Au un talent innascut de a vana persoane cu o stima de sine foarte joasa pentru ca ele se vor oferi mereu sa-i ajute, sa-i sprijine, sa-i slujeasca si in acelasi timp, sa-si asume nemultumirea sociopatilor ca fiind propriile lor greseli. Le considera propriile limitari, ceea ce ii ambitioneaza sa se specializeze in a-i sluji si mai bine.
Sociopatii sunt foarte periculosi, in principal pentru ca scapa neobservati destul timp. Sunt genul „low-profile”, nu fac valuri, insa nu dorm niciodata. Planurile lor sunt facute cu acuratete si ajustate mereu la timp. Evident in beneficiul lor exclusiv.
In timp iti inoculeaza ideea ca ai probleme cu memoria sau logica, astfel incat sa te concentrezi pe tine si nu pe minciunile lor. Cum le recunosti stilul de mincinosi profesionisti? In primul rand, au contact vizual prelungit, tocmai pentru ca stiu ca evitarea privirii e primul simptom de minciuna. In al doilea rand, un „zambet de Monalisa„. Orice zambet real dureaza maxim 5 secunde si sunt implicati si ochii; la ei, insa, dureaza mai mult si nu vezi nici o schimbare la nivelul ochilor.
Daca-i demasti, te parasesc fara sa clipesti. Daca refuzi sa le mai oferi servicii nemeritate, reactioneaza la fel. Esti istorie din secunda doi si nimic din ce ai facut nu mai conteaza. Deja prospecteaza urmatoarea cucerire.
Cezar este un caz tipic. Prietena lui l-a intrebat la un moment dat: ” Cezar, tu ma iubesti ?” Cezar ii raspunde dupa ce isi da discret ochii peste cap: ” Da, draga, normal. Toti barbatii isi iubesc iubitele, nu?„. N-ai sa-i auzi facand vreodata declaratii de dragoste. Ce rost are?!
Unele „victime” realizeaza la un moment dat ce s-a intamplat, pun punct si se intreba un timp obsesiv: „Cum am putut??? De ce am suportat atat? Unde mi-a fost capul?” Si daca merg pe firul apei ajung la dureroasa concluzie a unei stime de sine joase care i-a facut sa se iubeasca si sa se valorizeze atat de putin….
E o lectie dura, dar asta e viata. Ne ofera lectii pentru a evolua. Ceea ce e in primul rand de remarcat la sociopati si te ajuta sa nu-i judeci, pentru ca te-ai incarca de multa energie negativa, ci mai degraba sa-i eviti, este ca ei nu simt efectele negative asupra celorlalti. Nu au cu ce sa simta.Constiinta si empatia lor sunt paralizate. Daca paranoicii chiar au momente de sinceritate in care isi regreta faptele, sociopatii dorm foarte linistiti din punctul asta de vedere.
Asa ca, daca intalniti un astfel de om si aveti un „optimism distructiv” de genul: „Lasa ca se va schimba. Nu se poate sa nu reusim„, uitati gandul asta! Pentru confirmare, incercati o luna sau doua sa vedeti daca se clinteste ceva. Ori nici un progres, ori unul milimetric.
Si nu avem totusi sute de ani pe acest pamant sa avem rabdarea de a-i astepta pe ei sa se schimbe!