” Barbatii vor sa fie prima dragoste a fiecarei femei. Femeile in schimb, vor sa fie ultima dragoste din viata fiecarui barbat.”
Oscar Wilde
Ca si femeie, te gandesti de multe ori ca nu e usor sa-i intelegi pe barbati. Si mai ales, nu e usor sa comunici cu ei.
Avem noi destule in comun dar si exista multe diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste modul in care gandim si actionam…
Insa nimic nu e imposibil. E dificil doar cand nu stim cum sa-i determinam sa se deschida, ceea ce pare greu pentru ca sunt un pic mai introvertiti ca noi. Si mai poate fi problematic modul in care interpretam ceea ce spun si mai ales, ceea ce nu spun. Acel limbaj nonverbal care exprima ‘doar’ 93% din ceea ce gandim.
Acestea fiind zise, iata cinci solutii simple si foarte eficiente de a intelege un barbat si in acelasi timp, de a te face placuta lui :
1. EMPATIA
Empatia este calitatea de a intelege un om din perspectiva lui. Poate fi o situatie punctuala – o intamplare sau chiar o perioada de viata si aici ne referim deja la patern-uri de comportament. De exemplu, cineva care si-a pierdut mama in copilarie, poate sa caute in mod inconstient in relatii mai multa afectiune si grija, adica exact ceea i-a lipsit intr-o buna masura dupa ce a suferit aceasta trauma. Si atunci pe un astfel de om il vei privi cu intelegere avand in vedere aceasta perspectiva.
Un bun mod de a practica empatia intr-o comunicare de cuplu este parafrazarea empatica.
De exemplu, el iti povesteste ceva pe scurt iar tu ca raspuns faci un rezumat si mai mult de atat, incerci in aceasta maniera sa intelegi exact ce a vrut sa spuna. Exemplu: El poate spune de ex: ” Am un job foarte bine platit. Si ma ajuta sa calatoresc foarte mult. De multe ori dimineata cand ma trezesc nici nu stiu unde sunt, in ce oras. Imi ia ceva sa ma adun. Uneori as vrea sa refuz unele delegatii insa nu pot.” Iar tu poti sa-i replici ceva de genul: „ Inteleg ca esti multumit din anumite puncte de vedere de jobul tau dar te simti in acelasi timp frustat de ritmul in care se deruleaza lucrurile.” Daca asta simte, el te va aproba si va continua pe tema asta, simtindu-se in largul lui. Multumit ca cineva il asculta si-l intelege.
Daca nu asta e ceea ce simte, te va contrazice. Dar nu ofensat, ci iti va explica cum anume il afecteaza ritmul alert de la dinamica jobului lui.
Parafrazarea empatica face un barbat sa se simta incurajat si entuziasmat in a-si transmite gandurile si emotiile ce se ascund in spatele faptelor sale. Pentru ca oricat ar fi barbatii de interiorizati, ei vor sa fie intelesi si validati.
Exista insa doua riscuri aici :
Unu: barbatul se poate folosi de aceasta abilitate a femeii de a facilita comunicarea dintre ei, pentru a se descarca de toate emotiile lui negative iar cei doi uneori ajung doar buni confidenti si atat. Spre dezamagirea femeii, daca isi dorea mult mai mult de atat.. Insa asta e o problema de atentie si echilibru, se poate sesiza in scurt timp, incat sa pui punct elegant dar ferm unei astfel de amicitii.
Doi: Barbatii devin de multe ori naivi si pun semn de egalitate intre empatie si simpatie. Sunt doua lucruri total diferite. Simplul fapt ca cineva te intelege si iti demonstreaza asta ,nu inseamna ca e si de acord cu tine.
Si cand barbatii simt ca sunt ‘simpatizati’ de o femeie in foarte scurt timp, de multe ori gresesc. Le creste orgoliul, considera ca li se cuvin multe, devin foarte directi sau povestesc mai mult decat e cazul. Nu e foarte inspirata abordarea lor pentru ca atunci cand o femeie devine empatica in acest context, ea face lucrul asta in primul rand ca sa stie ce fel de barbat are in fata, sa-l cunoasca mai bine si si sa creeze un spatiu mai familiar, propice unei viitoare/actuale relatii.
2. ACCEPTAREA FARA CONDITII
Acest lucru inseamna sa ii iei pe oameni asa cum sunt. Fara sa-i judeci. Fara sa emiti ‘judecati de valoare’ , fara sa critici si sa iei lucrurile personal.
Barbatilor nu le place sa se simta criticati, devin reactivi, chiar si printr-o expresie pasiv-agresiva. Nu iti replica nimic insa deja incep sa se distanteze si deja le simti raceala.
Nici femeilor nu le place sa fie criticate insa barbatii fiind mai orgoliosi, si mai greu suporta asta.
Asa ca e bine sa-i iei ca atare. Daca nu iti place ceva la cineva, alegi ori sa comunici asertiv nemultumirea ta ori daca ti se par lucrurile mult prea grave, atunci mai bine renunti la relatia/interactiunea cu persoana respectiva.
Oricat de usor am intelege asta cognitiv, practic uneori acceptam mai greu ca suntem diferiti si avem mentalitati si filtre diferite. Ne-ar ajuta in astfel de momente sau reconstientizam ca fiecare din noi este diferit si actioneaza la nivelul de intelepciune pe care il are la momentul respectiv. Nu le putem cere oamenilor sa fie la alt nivel. Fiecare evolueaza in ritmul lui.
3. CONGRUENTA
E bine sa fii atenta, vigilenta, asertiva in comunicarea cu barbatii insa trebuie luata in calcul si congruenta.
Atunci cand chiar suntem de acord cu ei, putem sa manifestam asta verbal. Si sa zambim e important, arata deschidere si caldura, calitati pe care barbatii le apreciaza mult la femei, mai ales pentru ca desi le au si ei, le e teama sa si le arate. Evident, apreciate sunt zambetele sincere, care vin din suflet. Daca nu se intampla asa atunci asta mai mult strica si creaza distante, sentiment de falsitate si diplomatie rece.
4. ASCULTAREA ACTIVA
Ascultarea activa in acest caz presupune sa stii sa fii o buna ascultatoare, sa-i citesti limbajul nonverbal ca sa vezi daca e in concordanta cu cel verbal si chiar sa ai o postura care sa-i favorizeze deschiderea in comunicare . De exemplu, ” postura in oglinda”, in care ii imiti discret pozitia corpului. Da o senzatie de ” complicitate”, favorizeaza intimitatea. E ceea ce in NLP se numeste rapport si faciliteaza mult comunicarea si ulterior acordul.
Si de asemeni e important sa fii calma, nu sari mereu cu replici de genul : ” Da, te inteleg. Stiu cum e. Stai sa vezi ce-am patit eu!..” Lasa-l sa vorbeasca liber si permite cateva momente de liniste sa se instaleze. Avem falsa impresie ca daca se creaza si pauze in conversatia noastra, e ceva in neregula. Sunt momente stanjenitoare. Nu, nicicum. Cateva pauze sunt chiar benefice. Fiecare isi aduna gandurile pentru cateva secunde si apoi isi reia firul ideilor. Asigura lejeritate si armonie unei discutii.
5. EVITAREA INCHIZITIEI
O alta metoda buna de a afla mai multe despre un barbat este sa-i pui intrebari. Inchise si deschise in egala masura. Dar nu o avalansa de intrebari, ca o se simta omul ca la un interogatoriu sau o posibila angajare. Bine gandite, alternate cu momente in care el decide sa povesteasca ceva in asa fel incat sa se incadreze echilibrat in discutie.
Toate acestea favorizeaza foarte mult cunoasterea unui barbat si in acelasi timp, arata ca stii ce vrei, ai niste standarde si principii si vrei sa vezi in ce masura se aliniaza cu ale lui. E o dovada de maturitate, autovalorizare si dragoste de sine.