„Dragostea este eterna si, totusi, mereu tanara.” John Greenleaf Whittier
Un adevar profund, exprimat simplu si autentic.
Oricat am evolua in timp, oricat s-ar schimba moda si obiceiurile oamenilor, sufletele noastre nu se vor demoda niciodata si ne vor cere exact ceea ce isi doresc cel mai mult: iubire. Si asta ne va face sa ne simtim tineri, indiferent de varsta.
O parte dintre nevoile noastre interioare raman aceleasi, oricate transformari am traversa. In acelasi timp, lumea moderna si-a pus amprenta semnificativ asupra vietii moderne de cuplu si a tuturor etapelor sale premegatoare.
Avem obiceiuri noi de a ne cunoaste si a interactiona cu viitorii nostri parteneri de cuplu pe care le numim generic „dating”. Un englezism pe care l-am adoptat ca atare pentru ca nu avem un echivalent romanesc la fel de simplu si sugestiv.
Si ce facem diferit din aceasta perspectiva, fata de acum 5, 10, poate chiar 15 ani? In esenta, am ales sa ne cautam jumatatile profitand de avantajele erei digitale de care ne bucuram cu totii si, in plus, ale serviciilor si evenimentelor create pentru persoane single.
Asa au aparut si site-urile de dating online. O solutie aparent foarte facila de a cunoaste un mare numar de oameni, pe care apoi sa-i poti intalni in viata reala si sa vezi daca esti sau nu compatibil pentru o relatie de cuplu. Aceste site-uri au insa cateva avantaje si multe dezavantaje.
Exista carti, filme si articole foarte bune care te ajuta sa descifrezi tipologii de profile umane si tipare comportamentale pentru cei care prefera interactiunea pe astfel de site-uri, in asa fel incat sa te feresti de capcane si sa nu-ti pierzi timpul.
O alta solutie moderna este oferita de serviciile de matchmaking. Un instrument net superior, creat pentru cei care chiar isi doresc o relatie de cuplu si nu au timpul necesar sau pur si simplu vor sa transfere efortul de a sorta oameni potriviti pentru ei, unor specialisti. Cei care lucreaza in astfel de firme isi spun mai nou „heart-hunters”, adaptand astfel modelul de recrutare in zona de dating.Din nou, exista avantaje si dezavantaje.
Principalul avantaj este cel al unei selectii mai rapide, mai corecte si a unui target net calitativ celui care e format din „marea masa” de pe site-urile de dating unde fiecare isi poate aloca orice identitate doreste.
Dezavantaje: atunci cand personalul unei astfel de firme e format din specialisti in resurse umane care respecta regulile clasice din acest domeniu, acestia vor aborda mult prea simplist problema. Oamenii nu sunt aici intr-o goana comerciala in care CEREREA trebuie sa se intalneasca cu OFERTA si gata. Sunt mult mai complecsi de atat si nu cauta doar „sabloane”, ci persoane de care s-ar putea indragosti si care uneori nu le respecta „grila de cerinte”.
Un alt dezavantaj este pretul ridicat si frustarea de dupa…pentru ca iti dai seama ca ai platit un pret mare pe un proces laborios care nu iti garanteaz chimia, poarta de intrare intr-o relatie. Pana la urma, oricat te-ai alinia cu celalalt pe diverse paliere date de valori, principii fundamentale, convingeri, stil de viata, unde nu e chimie, nu e nimic.
Nu mai amintim de un fapt ultra-cunoscut, pentru ca ori ni s-a intamplat si noua, ori am auzit cateva zeci de povesti de genul: un tip din cercul de cunostinte/prieteni care cauta doar femei blonde, inalte, suple, in final ajunge sa se casatoareasca cu o femeie satena/bruneta, de inaltime medie sau mica. Si ce e cel mai uimitor e faptul ca isi iubeste sotia si nu si-ar fi dorit-o altfel. Si daca il intrebi dupa un timp de sablonul lui, zice: „Da-l, mai, incolo de sablon, ca si asa mai mult m-a incurcat!”.
De ce? Pentru ca sabloanele le avem doar in minte, sufletele noastre au alte legi. Si nu se lasa intimidate de paradigmele pe care incercam sa le cream pentru noi, din dorinta de a ne usura „munca”. In momentul in care intalnim oameni cu parti de suflet foarte asemanatoare cu al nostru si avem acel sentiment special de „suflete pereche”, suntem recunoscatori pentru sansa oferita si putem incepe un nou capitol in viata noastra. E tot ce conteaza!
Asa ca „sablonizarea” aceasta folosita de firmele de matchmaking, foarte logica de altfel, pe care o face profiling-ul, ca tehnica principala de matching, uneori mai mult incurca.
O alta solutie care rezolva foarte bine dezavantajele primelor metode moderne sunt intalnirile pentru persoane single: speed dating, intalniri tematice, petreceri, excursii.
Speed dating-ul este, dupa cum stiti, si activitatea de baza a companiei SingleBell, prima din Romania specializata in astfel de evenimente de aproape 10 ani.
In afara de „speed-uri”, cum ne place sa le numim noi pe scurt, asa cum stiti, organizam si alte evenimente de genul: workshop-uri, seri de joc, petreceri tematice, excursii si mini-vacante.
Haideti sa analizam un pic aceste speed-uri , din prisma a ceea ce va poate folosi la acest tip de intalniri.
In primul rand, e bine sa veniti deschisi, pozitivi, si in acelasi timp realisti, stiind ca acolo vor fi prezenti alti oameni ca si voi, cu vise, sperante, dezamagiri, griji, probleme, dar si impliniri personale. Insa, e foarte important ca, la un astfel de eveniment, sa va setati pozitiv si sa spuneti doar lucruri frumoase si reale despre viata voastra.
Personal, as vrea sa dau aici un exemplu clar, intrucat fac parte si din echipa de organizare si vad uneori oamenii venind foarte tristi. Ba mai mult, imi si spun: „Nu cred ca pot intalni aici pe cineva potrivit. Deja am o varsta…e mai greu.” Altii se acuza singuri considerandu-se „prea pretentiosi”, ca raspuns pentru cautarile lor fara succes sentimental.
Nu ajuta deloc o astfel de atitudine si astfel de predicitii, pentru ca se vor implini. Stim cu totii, daca vom crede ca ni se vor intampla lucruri frumoase, atunci sansele sunt mult mai mari. Si Slava Domnului, avem si povesti de succes cu oameni deja casatoriti si cu copii in urma intalnirilor noastre.
In al doilea rand, fiti foarte atenti la cele 6 – 7 minute de discutii. Povestiti doar lucruri pozitive si puneti doar intrebari cu conotatie pozitiva. Intrebarea frecventa de tipul „De ce ai divortat/de ce te-ai despartit de ultimul tau prieten?” nu isi are locul aici. Nu e relevanta si, in plus, foarte frustanta.
Vrem sa vedem daca se poate construi ceva cu celalalt si, in esenta, vrem sa vedem daca apare o minima chimie intre noi. Asta nu se poate vedea decat daca povestim lucruri frumoase. In plus, nu e in ordine sa il incarci pe celalalt cu problemele tale, nu ai in fata un psiholog, ci un potential partener de cuplu.
Daca procesul continua si ajungem apoi sa schimbam date de contact, sa discutam, sa ne vedem si in cele din urma sa incepem o relatie de cuplu, atunci DA, dupa un timp de cateva luni e bine sa povestim si astfel de lucruri dn trecut. Abia atunci au sens, ajuta sa-l cunosti mai bine pe celalalt.
In al treilea rand, oferiti FEEDBACK!
Asta se refera la pasul 2, de dupa intalnire. Este problema cel mai des auzita de noi atunci cand cerem la randul nostru feedback. Femeile se plang ca multi barbati cu care au avut „potriviri” – si-au dat acordul sa se cunoasca reciproc – nu le suna.
De partea cealalta, barbatii se plag ca femeile nu raspund…
Aparent un non-sens, insa povestea are mai multe fatete adevarate, in sensul ca unii barbati nu contacteaza toate femeile din lista lor de preferinte iar unele femei, din varii motive, nu raspund la unele telefoane/mesaje scrise.
Problema aceasta s-ar rezolva cu mare usurinta daca oamenii ar fi dispusi la dialog si comunicare asertiva.
Adica, ar fi foarte frumos ca fiecare barbat sa sune pe fiecare femeie din lista noua de cunostinte de la speed dating, iar femeile sa raspunda la fiecare telefon. Pana la urma e o lista limitata: 2, 3, 4, 5, 6 persoane, sa zicem. Nu se consuma mult timp, iar acest timp de fapt ar fi intelept sa-l priviti ca pe o investitie.
Chiar daca exista un top de preferinte pentru fiecare, o conversatie e o dovada de minim respect pentru celalalt si, cu aceasta ocazie, ne exersam abilitatile de conversatie cu sexul opus in context sentimental.
Odata exersate, aceste abilitati ne ajuta sa formulam mai exact si mai asertiv ceea ce gandim. Pentru ca a-i spune intr-un mod frumos cuiva ca nu iti place de el/ea, e o arta. E o arta care se deprinde cu exercitiu.