Lipsa de încredere se poate observa cu ușurință la cei din jur, însă e mult mai greu când vine vorba să o recunoaștem în noi înșine.
De ce e așa de greu?
Răspunsul e unul relativ simplu. Nu este neapărat dificil să o depistăm, însă ne e foarte greu să admitem că avem o problemă de acest gen.
Din păcate, lipsa de încredere este ceva care apare treptat și subtil, fără voia noastră și de cele mai multe ori, fără ca noi să observăm.
Ea poate crește, încetul cu încetul; crește cu orice eșec pe care îl avem, cu orice dezamăgire și deziluzie, până devine suficient de puternică încât să ne afecteze profund viața.
Din fericire, lipsa de încredere este ceva ce poți schimba – cu puțină muncă și multă răbdare.
Caracteristici ale unei persoane lipsite de încredere
Crezi sau nu, o persoană cu încredere în sine foarte scăzută poate fi observată foarte ușor.
În termeni generali, cineva care suferă de lipsa încrederii se va comporta și manifesta într-un anumit fel.
- O foarte mare parte din timp va spune și va gândi negativ despre el/ea însuși/însăși. Două exemple ar fi: « De ce ar fi cineva interesat în mine? » sau « Nu merit un partener așa iubitor »
- Va avea comportament distructiv (mare atenție, căci acest comportament este mai mult involuntar) atât asupra lui și cât asupra altora.
- O astfel de persoană va fi întotdeauna mult mai critică decât alții și poate ajunge chiar să se saboteze pe ea însăși.
- Își va cere iertare frecvent, pentru orice lucru
- Va avea tendința de a se îndoi de ea însăși și de alegerile făcute
- Va avea nevoie de feedback constant de la surse externe
- Nu va fi capabil(ă) să primească și să accepte complimente
- Se va concentra doar asupra aspectelor negative și asupra defectelor sale
- Va fi atât de perfecționist(ă) încât cele mai ușoare treburi nu for fi finalizate din cauza fricii de eșec
Te-ai recunoscut în vreuna (sau mai multe) din caracteristicile de mai sus ?
Dacă da, te asigur și te liniștesc spunându-ți că nu e nimic de care să-ți fie rușine și, cu atât mai mult, nu e nimic ce nu poate fi îndreptat.
În general vorbind, mulți dintre noi suferim într-un anumit punct al vieții, mai devreme sau mai târziu, de momente în care încrederea în noi înșine este foarte scăzută.
Aceste momente își pot găsi sursa în cele mai variate motive, de la o relație eșuată până la un eșec la locul de muncă.
Ceea ce este important, totuși, este să realizezi și să fii dispus(ă) să te schimbi în momentul în care încrederea ta a ajuns foarte joasă.
Cum afecteza lipsa încrederii relațiile și întâlnirile de tip romantic?
Einstein a spus că dacă nu explici ceva într-un mod foarte simplu, înseamnă că nu înțelegi cu adevărat lucrul respectiv.
Și de aceea, răspunsul meu la întrebarea de mai sus va fi unul foarte simplu.
Când nu ai încredere în tine, se vede. În plus, lipsa încrederii te face mult mai puțin atractiv(ă) decât ești în realitate.
Oricât ai vrea să ascunzi sau să maschezi acest lucru, nu vei reuși.
Lipsa de încredere este exact ca o pată de cafea în centrul tricoului tău alb. Se vede, sare în evidență. Dar asta nu înseamnă, și repet, că nu te poți îndrepta.
Un efect negativ pe care îl poate avea lipsa de încredere este căutarea dragostei în locurile nepotrivite și pe căile nepotrivite.
Nu doar asta. Persoanele lipsite de încredere ajung să se convingă de faptul că nu merită să fie iubite, deși (paradoxal) fac tot posibilul să-l oblige pe partener să le demonstreze opusul.
Nu uita că indiferent cum ai fi, meriți să fii iubit(ă). Toți merităm asta.
Poate acum te întrebi dacă și tu ai prea puțină încredere în tine.
Inspiră adânc și gândește-te câteva minute.
Cât de capabil(ă) te-ai simțit în ultima vreme?
Te-ai pierdut pe tine însuți/însăți într-o viață mult prea rapidă și ocupată?
Te-ai pierdut în nebunia cauzată de încercarea ta de a jongla cu serviciul, viața personală, plata facturilor și multe altele?
Toate aceste obligații zilnice îți vor cauza cu siguranță frustrare și stres, care la rândul lor îți pot afecta încrederea în tine.
Într-adevăr, viața nu este tocmai ușoară, însă trebuie să te adaptezi și să dai tot ce ai mai bun în tot ce faci.
Pentru a te încuraja și pentru a te ajuta să ai mai multă încredere în persoana ta și în forțele proprii, am câteva sfaturi pentru tine.
- Concentrează-te asupra calităților tale, asupra lucrurilor care îți plac la tine. Fă o listă cu ele și citește lista în momentele în care te simți deprimat(ă)
- Fă ceva ce îți place cel puțin o dată pe săptămână
- Găsește-ți puțin timp pentru tine și ia o pauză de la viața plină de griji, de zi cu zi
- Învață să spui « nu » în momentele în care ești extrem de aglomerat(ă). Încearcă să nu mai iei asupra ta mai multe proiecte sau mai multe treburi decât poți face
- Selectează-ți bine prietenii. Ai grijă să fii înconjurat(ă) de persoane optimiste, care încearcă să vadă partea pozitivă a lucrurilor
- Introdu-ți în rutina zilnică momente de relaxare, de meditare, care să reducă nivelul frustrărilor zilnice
Și ultimul sfat, poate cel mai important:
- Fă-ți o listă cu lucruri pe care trebuie să le faci, iar după ce le îndeplinești taie-le cu o linie orizontală. Aceasta este o metodă foarte bună, care garantat îți va ridica moralul și încrederea în tine.
De ce?
Pentru că pe măsură ce lista ta va crește și va crește și numărul treburilor tăiate pe listă vei vedea că lipsa ta de încredere nu își are rostul, pentru că reușești să faci tot ce-ți propui și tot ce ai în program.
P.S.: Nu uita să verifici și calendarul următoarelor evenimente SingleBell. Cu siguranță vei găsi cel puțin unul care ți se potrivește!