Ca regulă generală, oamenii simt nevoia de intimitate și își doresc să iubească și să fie iubiți la rândul lor.
Cu toate acestea, mulți au probleme când vine vorba de a găsi pe cineva și eventual, de a păstra iubirea găsită.
Am strâns pentru tine câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți găsești partenerul/ partenera ideal(ă) și să ai cu el/ea o relație bună din toate punctele de vedere.
1. Alege-ți partenerul de viață cu grijă și multă atenție.
Ne simțim atrași de oamenii din jurul nostru din foarte, foarte multe motive, motive care diferă de la o persoană la alta.
Poate te simți atras(ă) de cineva pentru că îți reamintește de o persoană din trecut, sau poate pentru că persoana respectivă îți oferă foarte multe și te face să te simți important(ă).
Evaluează un potențial partener la fel cum ai face-o cu un prieten normal; ia în considerare caracterul, personalitatea, valorile, generozitatea persoanei în raport cu alte persoane (sau lipsa ei).
Pe lângă acestea, evaluează pe de-o parte raportul dintre cuvintele spuse de el/ea și acțiunile sale și pe de altă parte, relațiile și comportamentul pe care le are cu alte persoane din jur.
2. Descoperă părerea potențialului partener despre relațiile de tip romantic
Oamenii diferiți au opinii diferite (și de cele mai multe ori conflictuale) despre relații.
Nu vrei să te îndrăgostești de cineva care, de exemplu, se așteaptă la o relație plină de minciuni și lipsă de încredere.
O astfel de persoană va vedea minciuni chiar și acolo unde nu sunt sau va crea situații conflictuale în momentul în care ți se pare că totul decurge perfect.
3. Cunoaște-ți nevoile și prezintă-le clar
O relație nu este un joc în care partenerul trebuie să ghicească lucrurile de care ai nevoie, ce îți dorești sau ce vrei.
Multora dintre noi, bărbați și femei, ne e frică să spunem clar ce ne dorim și ce avem nevoie și de aceea avem o tendință de a le camufla.
Rezultatul este dezamăgirea cauzată de faptul că nu primim ce ne dorim, urmată de supărare pentru că partenerul nu a ghicit și nu ne-a oferit ce am vrut.
Apropierea adevărată dintre doi oameni nu se poate întâmpla fără onestitate. Nu uita că partenerul de viață nu îți poate citi gândurile.
4. Respect, respect, respect
Înăuntrul și în afara relației tale trebuie să acționezi în așa fel încât partenerul să-și păstreze permanent respectul pentru tine.
Nu doar atât. Făcând totul așa cum trebuie și respectul față de tine însuți va fi mai mare.
Respectul reciproc este esențial într-o relație sănătoasă și reușită.
5. Vezi relația ta ca o echipă
Asta înseamnă că tu și partenerul de viață sunteți două persoane, doi indivizi cu perspective, idei și calități diferite.
Aceasta este, de fapt, adevărata valoare a unei echipe: diferențele dintre membrii ei.
6. Învață cum să valorifici diferențele dintre voi
Aceasta este cheia succesului într-o relație. Neînțelegerile dintre parteneri nu distrug relațiile, însă jignirile (de exemplu) o fac.
Învață cum să reacționezi în fața diferențelor avute de partenerul de viață, învăța cum să vorbești despre ele și învață cum să te bucuri de ele.
Faptul că fugi de o discuție de acest gen sau de o eventuală confruntare poate distruge relația.
7. Dacă nu înțelegi, întreabă
O regulă valabilă în întreaga ta viață, de la școală până în prezent.
Dacă nu înțelegi sau dacă nu îți place un lucru pe care partenerul îl face, întreabă despre el și întreabă de ce el/ea face lucrul respectiv.
Vorbește și explorează, nu sări singur(ă) la concluzii prea rapide.
8. Rezolvă problemele pe măsură ce apar
Nu ignora problemele și nu lăsa resentimentele să crească și să se agraveze.
Multe dintre lucrurile care merg prost într-o relație își au sursa în sentimente rănite, în faptul partenerii ajung să-și construiască ziduri mentale de protecție unul împotriva celuilalt.
Toate acestea nu pot duce decât la o înstrăinare, sau și mai grav, pot face dintre doi parteneri de viață niște dușmani.
9. Învață să negociezi
Relațiile moderne nu se mai bazează pe rolurile acelea învechite, construite de societate.
Cuplurile își conturează propriile roluri în așa fel încât aproape orice acțiune necesită negociere. Negocierea are efect benefic asupra relației în momentul în care alegerea este cea mai bună și cea corectă.
Pentru că nevoile oamenilor variază și se schimbă de-a lungul timpului (la fel cum se schimbă și necesitățile și cerințele vieții), relațiile reușite sunt negociate și renegociate permanent.
10. Ascultă
Ascultă cu adevărat grijile partenerului și nemulțumirile acestuia fără a judeca.
De multe ori, faptul că avem pe cineva care să ne asculte este tot ce avem nevoie pentru a ne rezolva problemele cu succes.
Încearcă să vezi în partenerul de viață (și să-l(o) faci să vadă în tine) un confident.
În plus, empatia este și ea esențială, așa că încearcă să vezi totul și din perspectiva partenerului, nu doar a ta.
11. Păstrează apropierea
Apropierea dintre parteneri este esențială într-o relație. Aceasta nu se întâmplă singură, totuși.
În absența ei, partenerii de viață se înstrăinează și sunt susceptibili la aventuri amoroase.
O relație reușită nu are un singur scop, ea este un process îndelungat păstrat eficient prin atenția primită și cea oferită partenerului.
12. Încearcă să ai o viziune de viitor
Căsătoria este o înțelegere între doi parteneri de a-și petrece viitorul împreună.
Încearcă să vorbești cât mai des despre visele pe care le ai tu și pe care le are partenerul, pentru a te asigura că sunteți « pe aceeași lungime de undă ».