„Oamenilor le este greu să fie fericiţi deoarece întotdeauna văd trecutul mai frumos decât a fost, prezentul mai rău decât este şi viitorul mai dificil decât va fi.” – Marcel Pagnol
Se spune că tot ceea ce faci în mod repetitiv te defineşte până la un anumit punct, dar asta nu este totul.
Toate obiceiurile pe care le ai si rutina pe care ţi-ai creat-o sunt şi cele care stabilesc nivelul de fericire pe care îl vei atinge în viitor, motiv pentru care este important să ştii care sunt micile obiceiuri (dăunătoare!) care îţi vor răpi din fericire.
1. Aşteptarea momentului perfect.
Perfecţiunea nu există; asemănător, nici momentul perfect nu este ceva real, fie că este vorba despre momentul perfect pentru a începe ceva, pentru a face ceva sau pentru a lua o anumită decizie.
Chiar presupunând că acesta ar exista, nu ai cum să ştii dacă el va veni în curând, peste 10 luni sau peste 10 ani.
Poate nu va veni niciodată.
Vrei să faci ceva nou sau să te reapuci de ceva ce ai întrerupt? Nu mai aştepta, nu mai amâna şi nu mai ezita!
Fă tot ce îţi doreşti, sau măcar o parte, cât mai repede şi cât mai poţi face acest lucru, pentru ca în finalul vieţii să ai cât mai puţine regrete legate de tot ceea ce nu ai făcut.
2. Acordarea unei importanţe prea mari temerilor şi grijilor.
Se poate demonstra foarte uşor că cele mai multe temeri şi griji nu îşi au rostul şi nici nu merită importanţa pe care le-o oferi.
Gândeşte-te chiar tu la toate fricile şi grijile care te-au măcinat până acum şi care, în final, nu s-au materializat sau au avut efecte aproape insignifiante.
Gândeşte-te la toate ocaziile şi momentele în care ai fi putut fi fericit, dar pe care le-ai ratat complet doar pentru că ţi-era teamă sau pentru că erai mult prea îngrijorat pentru cine ştie ce lucru mărunt.
Gândeşte-te că nu poţi recupera nici măcar unul dintre aceste momente, dar poţi face în aşa fel încât să nu mai pierzi, inutil, momente în care ai putea fi fericit de-acum înainte.
Cum poţi face acest lucru?
Realizează, în primul rând, că nu toate problemele sunt de o importanţă majoră şi că nu pe toate trebuie să le tratezi ca atare.
Priveşte critic şi realist toate problemele, grijile şi temerile cu care te confrunţi şi dă-ţi seama cu care dintre ele nu merită să-ţi pierzi vremea şi care dintre ele pot fi îndreptate şi pot fi transformate în ceva mai bun.
Şi cel mai important sfat dintre toate: învaţă să treci peste anumite probleme şi învaţă să renunţi la anumite lucruri, din simplul motiv că acestea sunt daunatoare sau prea grele pentru a fi duse in continuare.
Cu atât mai mult, nu le lăsa să te încătuşeze, să te constrângă sau sa te împiedice de la a fi fericit.
3. Refuzul de a renunţa la persoanele care te fac nefericit.
Omul, prin definiţie, este o fiinţă socială, care simte nevoia de a se integra, de a face parte dintr-un tot unitar şi de a socializa.
Persoanele cu care ai ales sau cu care vei alege, în continuare, să-ţi petreci timpul, fie că este vorba despre prietenii, fie că este vorba despre relaţii, sunt şi cele care vor avea un impact destul de mare asupra fericirii tale.
Inevitabil, vei întâlni şi persoane care, voluntar sau nu, te vor răni.
Important este să-ţi dai seama ( şi asta cât mai rapid!) când este momentul în care trebuie să renunţi la astfel de oameni care nu au făcut altceva decât să te rănească sau să-ţi ofere momente, situaţii sau chiar cuvinte neplăcute si in repetate randuri.
Uneori, trebuie să te îndepărtezi de anumite persoane, nu pentru că nu ţi-ar păsa de ele, dar pentru că lor nu le pasă de tine.
Când cineva te răneşte în mod repetat (şi nu neapărat fizic), acceptă faptul că acestuia nu-i pasă de tine si mergi mai departe.
Adevărul poate să doară, dar asta nu înseamnă că nu eşti suficient de puternic ca să treci peste durere, ca sa renunti la persoana respectiva şi să-ţi găseşti, în viitorul apropiat, persoane cărora să le pese sincer de tine.
Dacă, din experienţa ta, ai învăţat că şi alte obiceiuri pot afecta negativ fericirea cuiva, te invităm să-ţi împărtăşeşti gândurile şi părerea cu noi, în secţiunea de comentării de mai jos.
“Nu cauta cheia fericirii, caci fericirea nu este zavorata nicaieri.”
Ioan Gyuri Pascu – In cautarea armoniei
http://www.truetoyourself.ro/sufletul-tau-belsug-de-bucurie/