1. Prima mare greseala pe care o faci atunci cand esti singur si in cautari este aceea de a-ti cauta implinirea in celalalt.
Asta inseamna sa ai credinta ca altcineva are capacitatea de a te face sa te simti complet si sa-ti lasi fericirea in seama altcuiva.
Lasandu-ti fericirea pe mainile altcuiva este calea sigura spre dezamagire, pentru ca nimeni nu are posibilitatea de a te implini, completa si bucura, asa cum poti tu.
Atunci cand esti singur si functionezi prin prisma acestei prejudecati, de cele mai multe ori iti pui viata in cui si bucuria de a trai asa cum iti doresti, pe „hold”.
Mecanismul e simplu. Filtrezi totul prin aceste doua cuvinte: singur si cuplu. „Nu pot sa merg la film, la petrecerea asta, in excursie/concediu/vacanta de unul(una) singur(a)…as fi singur si toti ceilalti insotiti”.
Aceste ganduri te necajesc si irosesti toate oportunitatile care iti apar in cale si au in ele potential de relaxare, distractie sau evolutie.
Te inchizi in tine ca o broasca testoasa in carapacea ei, inchizi usa lumii si ramai impasibil la ceea ce-ti ofera viata, cu dorurile si nazuintele schilodite, inventand pretexte ca sa nu trebuiasa sa infrunti lumea de unul singur sau sa dai explicatii pentru motivele singuratatii tale.
Care este remediul pentru acest mod limitativ de a privi o situatie trecatoare din viata ta?
Incearca pentru 30 de zile sa fii propriul tau mentor. Fiecare gand pe care il nutrim, impreuna cu o cantitate suficienta de energie si emotie, naste rezultatele pe care ni le dorim.
Fa-ti singur complimente in fiecare zi, apreciaza-te pentru unicitatea ta si concentreaza-te pe ceea ce te face fericit si pe ceea ce iti doresti. Nu te mai gandi la ce nu merge, la ce nu-ti place, la ce nu vrei sa ti se-ntample.
In timp, facand asta cu suficienta perseverenta, vei deveni tot mai sigur ca poti face orice atat de unul singur, cat si in compania unui partener de cuplu, atunci cand va fi cazul.
Gandeste-te numai la toata admiratia si aprecierea pe care perechea ta(pe care o vei gasi mai devreme sau mai tarziu) le va nutri fata de siguranta, increderea, puterea si echilibrul de care dai dovada. Si toate astea fara ca ea sau el sa se simta in vreun fel(constient sau inconstient) responsabil de starea ta de bine.
Poti fi sigur ca vei fi cu atat mai atractiv, atat la inceput, cat si pe masura ce relatia voastra evolueaza, reusind sa-l pastrezi langa tine datorita libertatii, linistii si armoniei pe care i le insufli.
2. A doua mare greseala: sa impui limitele unei relatii exclusiviste mult prea repede
Desi o relatie monogama este ceea ce ne dorim cei mai multi dintre noi, sa incercam scurtaturi pentru a junge acolo poate fi una dintre cele mai mari greseli pe care le facem atunci cand suntem singuri.
Nu ai construi o casa fara o fundatie solida, asa ca nu face asta nici in cazul unei relatii.
Sa te legi prea repede de relatia cu cineva poate insemna pur si simplu ca esti prea prins in exuberanta atractiei de inceput si ca toate substantele chimice pe care creierul tau le elibereaza in timpul indragostirii te-au cam lasat fara vointa sau liberul arbitru.
Toata aceasta incantare de la inceput ar putea, de fapt, sa amane descoperirea anumitor incompatibilitati intre tine si acea persoana, compromitandu-ti obiectivitatea.
Probabil va interveni destul de repede si relatia sexuala si astfel te vei gasi implicat si mai mult, intr-un fel care poate n-ar fi aparut daca ai fi asteptat un pic inainte sa devii atat de intim.
Astfel, usor, usor, vei incepe sa ignori defectele si anumite trasaturi de caracter care nu sunt in concordanta cu principiile tale, chiar daca sunt foarte vizibile si deranjante pentru tine, doar pentru ca vrei sa eviti disconfortul unei despartiri.
Si mai rau, ai putea rata un partener mult mai potrivit pentru relatia pe care ti-o doresti, si asta pentru ca te-ai implicat(si obligat) mult prea devreme.
Pentru a-ti mari sansele de a gasi perechea potrivita pentru tine, poti incerca sa te intalnesti cu mai multe persoane in acelasi timp. Si asta doar pentru ca, atunci cand ai mai multe optiuni si iti oferi aceasta posibilitate de a-i cunoaste si pe altii, iti mentii mintea limpede si vigilenta treaza.
Apoi, cand te hotarasti asupra unei sigure persoane cu care simti ca ar putea exista o compatibilitate emotionala, ia lucrurile incetisor, inclusiv in dormitor.
Unii oameni se misca in mod natural ceva mai repede, au mai multa experienta si au invatat sa isi asculte mai bine intuitia. Tu, pe de alta parte, daca esti inca relativ novice in acest joc al atractiei si intalnirilor, nu ezita sa te misti incet, dar sigur, in directia pe care o consideri potrivita.
Ofera-ti timpul necesar pentru a lua decizia corecta in viata ta sentimentala. Nimeni nu poate hotari pentru tine. Daca esti decis sa iti imparti viata si inima cu un om drag, nu te grabi. E o decizie cu putere transformativa importanta asupra vietii tale.
3. A treia greseala in jocul atractiei: sa presupui ca tu nu trebuie sa depui niciun efort pentru a-ti gasi partenerul ideal
Aici apare o alta neintelegere atunci cand suntem singuri: ne asteptam ca dragostea vietii noastre sa apara ca prin magie, fara ca noi sa „muncim” vreun pic pentru asta.
Unele dintre probleme care apar atunci cand facem aceasta greseala, este sa acceptam credinta inselatoare ca relatiile bune se intampla pur si simplu, fara sa le cautam noi si fara sa depunem vreun efort pentru asta.
Avem oarecum falsa impresia ca, daca facem asta, nu mai au acceasi valoare si nu mai sunt un dar de la Dumnezeu pentru tot binele pe care il sadim in lume…
Ca si cum o relatie frumoasa este ceva ce ni se cuvine de drept, fara ca noi sa facem ceva sa o gasim si sa o intretinem.
Nu, asta este un domeniu al vietii in care poti sa fii oricum, poti sa faci orice: cine te merita, te iubeste asa cum esti si orice ai face.
De ce pana si dragostea presupune efort? Doar stim de cand lumea cat de naturala este iubirea si cum toti avem dreptul de nestramutat sa fim iubiti pentru ceea ce suntem.
Te regasesti in acest mod de a gandi?
Te-ai surprins vreodata spunandu-ti si simtind asta?
Crezi ca dragostea, sau mai bine zis gasirea, cultivarea si pastrarea ei nu presupun niciun fel de efort?
Crezi ca divorturile si dramele despartirilor sunt numai in filme?
Ai impresia ca prietenii tai, care tocmai au decis sa puna capat unei relatii de X ani, nu au fost de fapt niciodata indragostiti? Nu au stiut ce e dragostea si nu au stiu sa iubeasca asa cum tu stii ca poti la inceputul oricarei relatii?
Problema cu aceasta prejudecata este aceea ca, atunci cand inca o relatie ti se destrama, vei experimenta aceeasi imensa frustrare si dezamagire ca si ultima oara.
Iti mai amintesti cum se simte…?
Pentru a avita aceste situatii dramatice, este important ca fiecare individ singur sa constientizeze si sa accepte responsabilitatea propriei vieti amoroase, asa cum face cu sanatatea, cariera si finantele sale.
Trebuie sa devii un participant activ in procesul de cautare a partenerului potrivit, rezervandu-ti timp pentru a te cunoaste pe tine insuti si a identifica care sunt cele mai importante lucruri pentru tine intr-o relatie.
Cand te cunosti pe tine insuti, cand te dedici viziunii si obiectivelor tale, sigur pe tine si pe nevoile tale, vei deveni mult mai eficient in procesul intalnirilor, vei fi mai aproape de tinta si vei pierde mai putin timp cu oameni nepotriviti.
Si, odata ce incepi sa te dezvalui cu adevarat celorlalti, o sa ai mult mai mult succes in a atrage si gasi persoana care este potrivita pentru tine.
4. A patra greseala: sa nu fii constient de suisurile si coborasurile relatiilor
Relatiile amoroase sunt ca un teren minat.
Iubirea este atat de necesara vietii, incat e mare pacat sa o vezi disparand din cauza ignorantei si lipsei de informatie.
Da, ai inteles bine, pe langa fapul ca trebuie sa muncesti pentru ea, mai trebuie sa si inveti; oricum ai da-o, de cele doua nu scapi
Poti sa traversezi in siguranta acest teren minat al dragostei, dar numai daca stii unde sunt plasatele „bombele”.
De obicei, incercam sa trecem prin experienta iubirii ghidati doar de dorintele noastre si de sfaturile(de multe ori gresite) ale prietenilor.
Mai devreme sau mai tarziu(de obicei mai tarziu) relatia sau casnicia esueaza. Apoi facem din nou acelasi lucru, intrand intr-o noua relatie, doar ca suntem ceva mai precauti…dar greselile raman aceleasi, si rezultatele vor fi la fel.
Intr-un sfarsit evitam relatiile de iubire cu totul sau ne complacem intr-una complet nesatisfacatoare.
Ai trecut prin asta? Iti imaginezi ca ti s-ar putea intampla asta in viitor?
Exista tone de capcane intr-o relatie. Sa iei decizii proaste, sa te supui unor cutume culturale, sa tii cu dintii de idei preconcepute si viziuni inguste, sa nu prioritizezi nevoile, sa nu cunosti reguli de baza ale comunicarii in cuplu, sa nu stii sa faci fata unor conflicte, etc.
Toate acestea si multe altele trag sforile si lucreaza din umbra, sabotandu-ti eforturile de a gasi si pastra omul potrivit pentru tine.
Ce poti face ?
Sa te educi. Citeste carti, mergi la workshop-uri, cursuri, seminarii, sau apeleaza la un coach. Incearca diverse surse si resurse, vezi ce ti se potriveste si ce te provoaca sa iti asumi riscuri si sa iesi din zona de confort.
Mergand pe aceeasi cale, deja strabatuta, de obicei ajungi la o fundatura.
Pe curand!
Greseala 2 si 3. Totul tine de autoanaliza.
Sunt povete excelente , ma bucur ca ma autoanalizez si-mi dau seama ca sunt un perfectioniast. De , asa sunt sagetatorii. Un comentariu care ar trebui multora sa le dea de gandit.
Da, ma regasesc. Greseala 2, poate si 3. Acum ce urmeaza?