Indiferent daca esti intr-o relatie de cuplu sau in cautarea uneia, echilibrul este unul din ingredientele care ne ajuta sa ne mentinem o relatie vie sau sa progresam in a ajunge la o relatie stabila, daca asta ne-am propus.
Si acest echilibru imbraca si fateta unei tensiuni in cuplu, nu atat de puternica cat sa creeze stres, ci doar cat sa mentina relatia vie.
Unul din secretele produselor alimentare ambalate este calcularea exacta a proportiei de zahar si sare, in asa fel incat sa creeze insatietate si astfel sa mentina nivelul de consum. Comerciantii vor ca oamenii sa cumpere din nou, sa aiba sentimentul ca nu s-au saturat de acel produs.
La fel e si in viata de cuplu si aici din pacate se fac multe greseli, fara macar a fi constientizate.
Exista oameni prea dulci si altii..prea sarati!
Oameni prea dulci sunt mereu draguti, zambitori, care atunci cand intra in relatii de cuplu fac compromisuri usor, iarta intarzieri sau promisiuni nerespectate, nu isi exprima punctul de vedere atunci cand li se incalca o valoare sau principiu, de teama sa nu raneasca, sa nu creeze frictiune sau conflict.
Sunt genul care asteapta cuminti sa decida celalalt cand se vor intalni, ce vor face, pentru ei e…bine oricum. In realitate nu e bine, da ei nu stiu altfel. Si de multe ori le e asa teama de singuratate si de fi parasiti din nou, pentru ca asta li se intampla frecvent si e foarte previzibil de altfel de ce, ca mai bine suporta diverse.
Sunt parasiti pentru ca sunt statici, neinteresanti, fara prea mult respect pentru ei si sfarsesc prin a nu fi respectati nici de partenerul lor, care pleaca plictisit si in cautarea de ceva nou si palpitant.
La polul opus, sunt cei foarte „condimentati”. Genul cu multa personalitate, care isi expun rapid valorile, principiile, si iti spun ceva de genul: „ Auzi, uite care e treaba. Unu si cu unu fac doi. Eu nu suport asta, asta si asta. Daca faci asa ceva, suntem istorie. Ai inteles? „
Sunt genul bossy, care considera ca timpul lor e o valoare si nu permit nimanui sa se joace cu el. Duri si siguri pe ei, incearca de multe ori sa domine, pentru ca nu-i asa, timpul lor e mai important decat timpul celorlalti!
Relatiile lor dureaza de multe ori un pic mai mult decat ale primilor, pentru ca reusesc sa creeze tensiune. Si cand celalalt e indragostit pana peste cap de el/ea, suporta mai mult decat si-ar fi inchipuit vreodata. Pana intr-un punct in care celalalt e prea obosit psihic sa continue si pune punct.
Culmea, am vazut relatii de genul asta care ce dureaza de foarte multi ani. Nu intr-o forma atat de dura ca cea descrisa mai sus, un pic mai soft, dar dezechilibrata cu siguranta. Si rezista, desi nu se simte fericire acolo, e doar dependenta, resemnare si convingerea ca „ diavolul pe care il stii e mai bun decat diavolul pe care nu-l stii.”
Si mai vedem in mod fericit si situatii echilibrate, in care oamenii sunt cand dulci, cand sarati, cand si dulci si sarati si asta le mentine relatiile sau pre-relatiile, daca nu au ajuns inca acolo, intr-o stare buna, de viata si placere reciproca.
Iata cateva modalitati de a fi „dulce” fara sa fii banal sau penibil.
Complimentele: Si ne referim la complimente sincere si interesante, care sa demonstreze celuilalt ca iti pasa de el si i-ai analizat calitatile.
De exemplu ai remarcat ca poate canta la un instrument foarte bine. In loc sa-i spui: „Vai dar ce frumos canti! Esti foarte talentat/a” care nu ajuta foarte mult, pentru ca e banal, poti face un compliment despre o calitate indirecta. Iti poti spune ceva de genul: „ Canti foarte frumos. Nu stiu insa cati realizeaza si cata disciplina se ascunde in spatele talentului tau.”
Sau iata un compliment pe care toti barbatii adora sa-l auda de la o femeie: „Ma simt in siguranta cand sunt cu tine.” Orice barbat vrea sa sa simta in primul rand barbat si vrea sa stie ca tu ca femeie te bucuri de masculinitatea lui.
Sau ca barbat, in loc sa spui: „ Ce frumoasa esti!” Ai putea spune: „ Stii, ma uit la barbatii astia din jurul nostru cum te privesc. Sincer, imi pare rau pentru ei si ma simt prost ca doar eu am ocazia sa fiu acum cu tine!” Altceva!
Imi aduc aminte din noianul de complimente pe care le-am primit si eu in tinerete:) doar doua din ele. Un barbat mi-a zis o data: „ Din cap pana-n picioare esti o linie continua!” Si inca unul, haios foc, de la un copil de cativa anisori care mi-a zis: „ Esti frumoasa ca o ciocolata! „
Apreciem originalitatea si personalitatea oamenilor mai mult decat texte ‘copy-paste’ super banale si plicitisitoare, pe care de altfel nici nu le credem.
Alte moduri prin care putem fi dulci, fara sa lesine nimeni din cauza glicemiei: facand surprize mici, neasteptate. De exemplu, stii ca are o prajitura preferata, cumpar-o si lasa-l/lasa-o sa o descopere seara in frigider sau scrie un mic bilet funny alaturi de genul ” Ce caut eu in frigiderul asta?” sau, daca ai drum aproape de biroul unde lucreaza, suna-l(o) sa coboare 2 minute.
Sau scriind un sms cu un mic text funny sau cu substrat sexy. Ceva care te scoate din rutina si iti schimba starea intr-o secunda.
Ok…sa trecem acum si la sare
Un bun exemplu de sare ‘sanatoasa’ daca ii putem spune asa e atunci cand iti expui standardele. Dar o faci cu stil, cu eleganta, cu consideratie fata de el/ea care poate are alte standarde.
Si stim ca nu exista bine sau rau aici, exista doar puncte diferite de vedere, care sunt bune pentru cel care le-a adoptat ca stil de viata.
Exemplu: un tip si tipa ies la o prima intanire. Super conversatie, super atractie fizica, atmosfera foarte placuta si la sfarsit tipul poate are ‘buna’ inspiratie sa o invite pe fata la el acasa. Pentru el nu e ceva rau si poate chiar nu s-a gandit la doar o aventura, insa ea gandeste altfel, de exemplu.
Isi doreste o relatie si stie ca aceasta tensiune de care am discutat ceva mai sus, e importanta pentru constructia unei relatii. Si tensiunea nu se creaza doar din 2-3 ore de la o prima intalnire.
Si atunci, ce variante sunt:
Poate fi in extrema sa fie doar dulce si ori cedeaza din politete si din dorinta de a nu ‘strica o seara frumoasa’ si de a-i rani barbatului orgoliul, ori nu cedeaza si vine cu o scuza de genul: „ Stii , mi-ar placea dar am ceva de lucru acasa si maine trebuie sa ma scol foarte devreme.”
Barbatul in oricare din cele doua cazuri, isi pierde de cele mai multe ori interesul nu pentru ca ar judeca femeia ci pentru realizeaza ca fost doar o scuza sau ea e genul care cedeaza la orice, nu are suficienta personalitate.
Exista si polul opus la care femeia ia atitudine si ii zice: „ Poftim?? Cred ca nu am auzit bine! Dupa doar o intalnire ma inviti la tine acasa? Sa inteleg ca asa faci cu toata lumea? Asta esti tu? Atata poti?! „
Barbatul simte agresivitatea, poate uneori se simte prost, poate alteori nu, dar clar nu mai vrea sa aiba de-a face cu femeia, in cel putin 80% din cazuri.
Si atunci..ce e de facut? Care ar fi varianta optima? Ca femeie, ai putea sa-i spui: „ Stii…o parte din mine chiar isi doreste asta. Insa eu nu genul care sa actioneze in ritmul asta. Daca insa ma inviti in oras saptamana asta sau cea viitoare, m-as bucura sa te revad!”
Si felul asta, esti dulce-sarata, exact cat trebuie. Adica ii comunici standardele clar, insa cu feminitate si eleganta.
Functioneaza de minune si in cazul relatiilor de cuplu deja stabile. Chiar seara trecuta, partenerul meu a facut curatenie in bucatarie, desi dezordinea imensa de acolo mi se datora 90%. Si desi am lucrat de acasa toata ziua si am sperat ca-mi fac o jumatate de ora, o ora timp sa fac curat, nu s-a intamplat.
In loc sa se enerveze, dupa 8 ore de munca si apoi trecut pe la un magazin de unde a cumparat o masa, si a urcat-o pe scari 7 etaje, a montat-o, s-a apucat sa faca el curat. Cand am intrat eu in bucatarie, era luna si el m-a privit zambind usor si mi-a spus bland: „ Sper ca-ti place mai mult bucataria acum.”
M-am simtit prost, a fost un repros bland dar bine-meritat, dar in acelasi timp a fost un alt moment in care ii multumesc lui Dumnezeu pentru un astfel de barbat. Deci analizand din perpectiva, a fost un moment care a sustinut relatia, nu a creat nervi si fiti siguri ca o sa am mai multa grija de bucatarie de acum.:)
Un alt exemplu, din zona de pre-relatie, ultra cunoscut voua azi.Oamenii aleg mai mult sa scrie sms-uri in loc sa discute la telefon sau sa se intalneasca.
Si cand deja te-ai prins ca ai de-a face cu un mare ‘textier’ in loc sa-l aprostrofezi sau sa-i dai papucii fara preaviz, poti sa-i mai dai o sansa cu un alt sms de genul: „ Imi plac mesajele tale mult insa oricand prefer vocea ta sexy”.
Daca chiar te place cu adevarat, va tine cont de observatia fina si deloc agresiva ca scrie prea mult si comunica direct prea putin. Daca dispare din peisaj, iarasi bine! Inseamna ca era cineva care iti consuma timpul inutil.
Asadar, iata doar cateva exemple de „sweet& sour” pe care le puteti adapta in multe feluri, ca sa mentineti o relatie sau o pre-relatie vie, exprimandu-va in egala masura aprecierea, grija pentru celalalt dar si standardele voastre.
Si oamenii care chiar va iubesc sau sunt pe cale sa va iubeasca, va vor respecta mai mult, va vor aprecia si se vor considera norocosi ca sunteti parte din viata lor!